Töysän keskustaan avattiin kesällä 2020 majatalo ja grillikahvio, joka palvelee asiakkaita ympäri vuoden. Yrittäjinä toimivat siskokset Emmi Hautala ja Anna Heinämäki. Siskosten suunnitelmana on kehittää yritystä ja laajentaa palvelutarjontaa pikkuhiljaa. Kuudestaan ry on ollut mukana yrittäjien matkassa: kiinteistön hankinnassa hyödynnettiin Leader-tukea. Lisäksi yritys on hakenut tukea toiminnassa tarvittaviin koneisiin, laitteisiin ja kalusteisiin.

 

Yritys aloitti toimintansa korona-ajan keskellä 

Yrittäjä Emmi Hautala oli jo pitkään haaveillut itsensä työllistämisestä ja omasta yritystoiminnasta. Kaupat majatalokiinteistöstä tehtiin tammikuussa 2020, vain muutamaa kuukautta ennen koronapandemian alkua.

-Olosuhteet majoitus- ja ravintola-alan yrityksen alkutaipaleelle olivat haastavat, mutta keväällä 2020 tilojen valmistelu piti kiireisenä ja asiakkaita riitti ensimmäisenä kesänä, vuonna 2020 koronarajoitusten helpottaessa. Ei siinä ehtinyt murehtia, omistaja Emmi Hautala kertoo yrityksen alkutaipaleesta poikkeusolosuhteissa.

Erityisesti ympäri Suomea saapuvat lapsiperheet löysivät majapaikan ja vierailivat lähialueen matkailukohteissa: erityisesti Keskisen kyläkaupassa ja Ähtärin eläinpuistossa, mutta myös PowerParkissa.

-Myös kesä 2021 meni hyvin ja majoittujia oli paljon. Syksyt ovat hiljaisempia, mutta tänä vuonna majoittujia riitti myös syyskaudella edellistä vuotta enemmän. Grillikahviossa asiakkaita on riittänyt ympäri vuoden, Hautala kertoo.

 

Talvisin toiminta keskittyy ravintolapuolelle ja toiminnan kehittämiseen

Yrittäjinä aloittivat Emmi Hautala ja Marika Kaukola. Sittemmin Kaukolan osuuden on ostanut Hautalan pikkusisko Anna Heinämäki. Siskokset pyörittävät tällä hetkellä pääasiassa ravintolapuolta. Kesää kohti mentäessä majoituspuolella vilkastuu.

Marika Kaukolan osuuden yrityksestä on ostanut Anna Heinämäki on työskennellyt yrityksen palveluksessa koko sen olemassaolon ajan. Heinämäelle on kertynyt vankka kokemus hotellitoiminnasta, sillä hän on tehnyt töitä Hotelli Onnentähdessä kymmenisen vuotta. Siskosten suunnitelmana on kehittää toimintaa vähän kerrallaan. Hiljaisempina talvikausina on oikea aika toteuttaa uudistuksia ja rakennustöitä.

-Tällä hetkellä majatalossa on seitsemän huonetta, joista kaksi on neljän hengen huoneita ja viisi kahden hengen huoneita. Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu huonemäärän kasvattaminen sekä lisäpalveluiden, kuten grillikatoksen rakentaminen majoittuville asiakkaille, Heinämäki kertoo.

Ravintolapuolella suunnitelmissa on anniskelulupien hakeminen sekä terassin rakentaminen sisäpihalle.  Grilli-, hampurilais- ja salaattiannosten lisäksi lounaan tarjoaminen seisovasta pöydästä sekä kahvilatoiminta jatkuvat. Vitriinistä on saatavilla paikan päällä tehtyjä leivonnaisia ja suolaisia herkkuja.

Lisäksi tilauksesta valmistetaan muun muassa kakkuja ja tiloissa on mahdollista pitää juhlia ja muita tilaisuuksia noin 30 hengelle.

-Nyt joulun alla pikkujouluja ja muita tilaisuuksia on ollut mukavasti. Lisäksi erityisesti joululaatikkotilauksia on tullut valtavasti, yrittäjät kertovat.

Huoneita majatalosta löytyy yhteensä seitsemän. Lisähuoneita on suunnitteilla.

 

Kokemukset Leader-rahoituksen hakemisesta ovat positiiviset

Yrittäjät eivät ole kokeneet Leader-rahoituksen tuomia paperitöitä erityisen haastavina. He kiittelevät Alavuden Kehitys Oy:n ja Leader-ryhmän tarjoamaa tukea.

-Suosittelen yrittäjiä ehdottomasti hyödyntämään saatavilla olevia palveluja ja neuvontaa sekä tietenkin rahoitusmahdollisuuksia. Heti yritystoimintaa aloittaessa kannattaa ottaa selvää mahdollisuuksista, Hautala vinkkaa.

 

Viihtyisälle sisäpihalle suunnitellaan terassia.