Kylille–hankkeen yhtenä toimenpiteenä on digitaalisuuden edistäminen. Maailma muuttuu koko ajan digitaalisemmaksi ja palvelut siirtyvät verkkoon. Varsinkin seniori-ikäisillä saattaa olla vaikeuksia käyttää älylaitteita ja erilaisia viranomaispalveluita verkossa. Tähän tarpeeseen on vastattu järjestämällä Kuudestaan ry:n toiminta-alueella senioreiden digikahviloita. Kylille-hankkeella on järjestetty tilaisuuksia Soinissa, Ähtärissä, Alavuden Sapsalammilla sekä Töysässä. Parasta aikaa digikahvilat pyörivät Kuortaneella. Alavudella digikahvilat järjestetään kansalaisopiston luokassa marraskuussa.

Digikahvilat toteutetaan yhteistyössä digitaalisuuden edistämiseen hankerahaa saaneiden alueen kansalaisopistojen kanssa. Matalan kynnyksen tapaamisissa asioita opetetaan käytännön kautta, kädestä pitäen neuvomalla. Jokaisesta aiheesta jaetaan lisäksi kirjallinen materiaali, jotta jokainen voi kotonaankin käyttää laitteita, sovelluksia ja ohjelmia. Digikahviloissa on käsitelty muun muassa puhelinten asetuksia, sovellusten asentamista, WhatsAppin käyttöä, pilvipalveluita, turvallisuusasioita, pankkipalveluita, oma kantaa sekä junalippujen tilaamista verkosta.

Digikahvilat mukautuvat aina kunkin ryhmän toiveiden ja tarpeiden mukaisiksi. Eri ryhmissä on noussut esiin eri kiinnostuksen aiheita ja laitteiden käytössä on isoja yksilöllisiä eroja. Tällä hetkellä erityisesti pankkipalvelut ja mobiiliavain askarruttavat monia. Myös esimerkiksi QR-koodi on  herättänyt paljon kysymyksiä ja kokoontumisissa onkin ladattu sovellus, jonka avulla voidaan tutkia, mitä kaikkea kuvion takaa aukeaa.

Digikahvilat ovat olleet erittäin suosittuja ja tähän asti pidetyissä kahviloissa onkin käyntikertoja jo lähemmäs 500. Palaute senioreilta on ollut erittäin hyvää ja monet ovat kiitelleet saaneensa tietoa ja rohkeutta roppakaupalla lisää.

Senioreiden digitaitojen karttuessa yhteydenpito läheisiin monipuolistuu, sosiaalinen verkosto laajenee ja itsenäinen asiointimahdollisuus lisääntyy. Tätä kautta elämä muuttuu monella tavalla mielekkäämmäksi. Digitaalisten välineiden tutuksi tekeminen todella vaikuttaa senioreiden elämään.

 

 

Tulossa olevat digikahvilat:

Kuortane: Säästöpankin kokoustila (Keskustie 40): ke 6.11 klo 9-12.

Alavus: Kansalaisopiston luokka (Järviluomantie 5): to 31.10, to 7.11, to 14.11, to 21.11 ja varapäivä to 28.11 klo 9-12.