Ähtärissä kokeillaan Kuudestaan ry:n rahoittaman esiselvityshankkeen muodossa mallia kiertävästä kesämuusikosta. Näyttävä, Mikko Alatalon tähdittämä rekrytointikampanja on päättynyt ja kesämuusikoksi 17 hakijan joukosta on valittu 22-vuotias musiikin opiskelija, multi-instrumentalisti Aaro Viitanen. Viitanen tulee viihdyttämään kansaa musiikillaan ympäri Ähtäriä kahden kuukauden ajan kuluvana kesänä. Ajatuksena ja toiveena on, että kiertäviä kesämuusikoita tullaan näkemään Ähtärissä jatkossakin.

 

Kuudestaan ry:n rahoittamassa Ähtärin kiertävä kesämuusikko -esiselvityshankkeessa kehitetään Ähtärin kaupunkikulttuuria testaamalla mallia kiertävästä kesämuusikosta. Muusikko soittaa ympäri kaupunkia kahden kuukauden ajan, tuoden hyvää mieltä ja helposti saavutettavan kulttuurikokemuksen kuulijoille. Samalla muusikko kerää yleisöltä ideoita ja toiveita pysyvän toiminnan kehittämiseksi.

-Muutamissa Suomen kunnissa on ollut kiertäviä kesämuusikoita, -taiteilijoita tai bändejä, mutta Ähtärissä mallia ei ole kokeiltu. Meillä onkin alusta alkaen ollut ajatuksena, että mallista kehitettäisiin pysyvä tämän kesän kokemusten sekä yleisöltä saatujen palautteiden perusteella. Perimmäisenä ideana on tuoda kulttuuria saavutettavaksi ja luoda hyvää mieltä musiikin avulla, Ähtärin kaupungin vapaa-aikatoimenjohtaja Marika Puntala taustoittaa.

 

Rekrytointikampanja herätti huomiota

Ähtärin kaupunki haki toukokuussa näyttävällä, Mikko Alatalon tähdittämällä rekrytointikampanjalla tekijää hankkeeseen. Hakemuksia saatiin ympäri Suomen ja hakijoilla oli erittäin monipuolista osaamista niin eri soittimista kuin genreistäkin. Haastattelujen perusteella Ähtärin ensimmäiseksi kesämuusikoksi valittiin 22-vuotias musiikin opiskelija Aaro Viitanen Jyväskylästä.  Hän opiskelee sekä musiikkikasvatusta yliopistolla että muusikon ammattitutkintoa Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradialla. Aaro taitaa niin kitaran, basson, pianon kuin rumpujenkin soiton laulun lisäksi. Aaro teki vaikutuksen valintaryhmään energisellä, sopivan itsevarmalla esittelyvideollaan ja haastattelulla, jossa hänestä huokui rento ja iloinen fiilis. Nuorukainen on soittanut useissa bändeissä ja hänellä on neljän vuoden verran kokemusta musiikkiteattereista.

-Tämä on unelmaduuni! Olen erittäin motivoitunut työhön, sillä alun perinkin ajatuksissani oli elättää itseni tänä kesänä katusoittaen. Musiikki ja sen tekeminen työksi on intohimoni, Aaro Viitanen iloitsee kiertävän kesämuusikon pestistään.

 

Mistä muusikon voi bongata? 

Ähtärin kiertävä kesämuusikko aloittaa juhannusviikolla ja lisätietoja keikkapaikoista sekä aikataulusta tulee muun muassa Ähtärin kaupungin verkkosivuille ja sosiaalisen median kanaviin. Esiselvityshanke tulee huipentumaan torin esiintymislavalle Kultaiselle korille, kun Aaro Viitanen ja Mikko Alatalo esiintyvät 5.8.2021 yhteislauluillan merkeissä.

Ähtärin kaupunki toivoo muusikon ilahduttavan niin paikkakuntalaisia, kesäasukkaita kuin turistejakin. Muusikko tulee ilahduttamaan kaiken ikäisiä, siitä pitää huolen monipuoliset esiintymispaikat. Kyselyjen ja muusikon koostamien kommenttien avulla toimintaa kehitetään ja suunnitellaan myös tuleville kesille.

-Toivomme mahdollisimman monen pysähtyvän kuuntelemaan kiertävää kesämuusikkoa ja nauttimaan musiikkihetkestä kiireenkin keskellä. Kesämuusikkomallista avataan myös kysely ja siihen toivomme tietenkin runsaasti vastauksia. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan Ähtäri-aiheisia palkintoja. Muusikon voi bongata muun muassa Kultaisella korilla, uimarannoilla ja leikkikentillä. Hän vierailee myös päiväkodeissa, palvelutaloissa ja kirjastossa, Puntala päättää.