Kylille-hanke järjesti 15.5. Alavudella Kylätalo Kolmiapilassa ja pihapiirissä tapahtuman, jossa oli tarjolla monenlaista tietoa kestävään elämäntapaan liittyen. Sää suosi tapahtumaa, joka toteutettiin pääosin ulkona. Väkeä kävi mukavasti pitkin päivää tutustumassa asiantuntijoiden esittelypisteisiin.

 

Kauimpaa saapunut asiantuntija oli Maaseudun Sivistysliiton Timo Reko Joensuusta. Reko esitteli biohiilen tekemistä kartiohiilettimellä. Biohiilellä on monta hyvää ominaisuutta ja sitä voidaan hyödyntää aivan tavallisessa kotitalouskäytössä. Hiili parantaa viljelysmaan viljavuutta ja sitoo sekä ravinteita että kosteutta. Sitä voidaan käyttää myös esimerkiksi huussin kuivikkeena, kompostointiin ja veden puhdistamiseen. Päivän aikana syntynyt biohiili jaettiin osallistujille mukaan kotiin vietäväksi.

Tapahtuman aikana saatiin tietoa energia-asioista ja aurinkosähköstä, vieraskasvilajien torjunnasta sekä villiyrttien käytöstä ja hävikkiruoan hyödyntämisestä. Lisäksi tutustuttiin luonnonyrteistä kotona itse tehtävän kosmetiikkaan ja ekopuhdistusaineisiin. Ohjeita saatiin myös villan kylmävärjäykseen ja bokashin toimintaan. Myös kierrätys- ja lajitteluneuvontaa oli tarjolla ja esimerkiksi  kierrätyspuuhaa lapsille. Sisätiloissa oli lapsille ja nuorille pakopeli kestävästä kuluttamisesta, jossa kävikin mukavasti osallistujia. Kyläyhdistyksen kahviosta sai ostaa makkaraa, kahvia ja herkkuja.