Hakojärvi on noin 500 asukkaan kylä Alavuden Töysässä. Kylälle omaleimaista on sen nuori ikärakenne ja aktiivinen ote yhteisten asioiden hoitamiseen. Kylän vahva yhteisöllisyys näkyy talkooperinteenä, joka on ollut keskeisessä roolissa myös kylällä toteutuneissa Leader-hankkeissa. Kyläläiset ovatkin yhteistyössä kehittäneet elinympäristöään ja sen harrastusmahdollisuuksia Leader-hankkeella jo useammalla ohjelmakaudella. 

 

Monipuolisia kuntoilumahdollisuuksia ja paikka yhteisen ajan viettoon

Leader-hankkeilla on haluttu luoda kylälle erityisesti kuntoilumahdollisuuksia sekä paikkoja yhteisen ajan viettoon. Esimerkiksi Hakojärven kylätalon nuorisotilan yläkertaan on rakennettu kuntosali, jossa voi tehdä monipuolisen treenin. Sali on kyläläisten ahkerassa käytössä.

-Salilta löytyy esimerkiksi kuntopyöriä, juoksumatto, soutulaite, painnonostopenkki ja jalkaprässi. Viikoittain kokoonnutaan myös yhteiselle pelivuorolle kyläläisten kesken,  Hakojärven koulunjohtaja ja kyläaktiivi Ari Hakola kertoo.

Myös kylätalon pihapiirissä kuntoilumahdollisuuksia on parannettu monipuolisesti.  Tuorein hanke ovat kylätalon kuntoportaat, jotka on toteutettu kokonaan talkootyönä.

– Kuntoportaissa on 127 askelmaa. Ajanottolaitteella voi seurata omaa kehittymistä ja vaikka kisata nopeimman nousijan tittelistä. Portaat ja ympäristö on hyvin valaistu, joten myös pimeällä on mukava treenata, Hakola kuvailee.

Iso ponnistus oli myös aiemmin toteutettu jääkiekkokaukalon siirto ja kunnostus. Pohjalla oleva asfaltti oli routinut ja kaukaloa jouduttiin siirtämään neljän traktorin ja kurottajan voimin kahdeksan metrin matkan, jotta saatiin jälleen tasainen jää luistelijoille. Onneksi kylältä löytyi tarvittavat traktorit, siirto onnistui ja kaukalo pysyi ehjänä.  Samalla kaukaloon asetettiin päätyverkot. Luistelukausi on Hakojärvellä hyvän kaukalon ja Arin aktiivisuuden ansiosta verrattain pitkä.

-Siitä olen ylpeä, että tämä kaukalo on ollut koko 2000-luvun Alavudella ensimmäisenä jäädytettynä.

Supernova löytyy niin ikään pihapiiristä. Suuri, pyörivä rengas kehittää tasapainoa sekä käsien, jalkojen ja keskivartalon voimaa.

Lähimaastoon on hankerahoituksella rakennettu myös yleisessä käytössä oleva viihtyisä kota, joka on myöhemmin nimetty HaKotaksi. HaKotan varustukseen kuuluu muun muassa grillikatos. HaKota on niin ikään pitkälti talkoovoimien tulos, kuten myös lähellä sijaitsevat puuliiteri, ulkohuussi ja matonpesukatos.

Talkootyöllä on ollut tärkeä rooli Hakojärven hankkeissa: niin kuntoportaat kuin taustalla näkyvän kaukalon kunnostus olisivat jääneet tekemättä ilman ahkeria kyläläisiä. 

 

Suunnitelmia tulevaan

Parhaillaan kyläyhdistyksen suunnitelmana on tehdä vanhasta kylätalon läheisyydessä sijaitsevasta telekopista aivan oma tila nuorille.

-Aikeena on ostaa telekoppi ja tehdä siitä nuorisolle aivan oma paikka heidän toiveitaan kuunnellen. Tilan lämmitystä hoitamaan hankitaan ilmalämpöpumppu, tilaan asennetaan yksi ikkuna ja seinustalle tehdään terassi. Sisälle hankitaan esimerkiksi iso televisio.

Hakola on kiitollinen siitä, että kylällä riittää kiinnostusta yhteisten ajanviettopaikkojen kehittämiseen ja kylän viihtyisyyden parantamiseen. Talkooväkeä on löytynyt aina helposti yhteisiin hankkeisiin.

-Katsomme luottavaisin mielin tulevaisuuteen ja toivomme, että myös tänä vuonna päästään talkoilemaan ja parantamaan tällä kertaa erityisesti nuorten viihtyvyyttä kylällä.

 

Tutustu Hakojärven Leader-hankkeiden tuloksiin videolla

Videolla  Ari Hakola esittelee Leader-hankkeilla saavutettuja tuloksia. 

Katso video linkistä: