Alavutelaistaustainen yrittäjä Hanna Sirama kehitti huonekaluinnovaation; optimoidut ja helppokäyttöiset kalusteet helpottamaan kotitalouksissa tapahtuvaa kierrättämistä ja lajittelua. Kalusteet valmistetaan Kauhajoella ja niitä myydään muun muassa yrityksen verkkosivuilla.  Kuudestaan ry:n myöntämä perustamistuki auttoi yrittäjää alkuun.

Hanna Sirama valmistui Alavuden lukiosta vuonna 1996 ja opiskeli sen jälkeen Vaasassa kauppatieteiden maisteriksi ja kansainvälisen kaupan tradenomiksi. Hän on toiminut valmistumisen jälkeen pääkaupunkiseudulla ICT-alalla kouluttajana ja johtanut erityyppisiä myyntiprojekteja. Kokopäiväiseksi yrittäjäksi Sirama siirtyi vuonna 2004. Hän on toiminut useassa startup-yrityksessä ja erilaisia liikeideoita syntyykin lähes päivittäin.

Myös idea kierrätyskalusteesta lähti omasta tarpeesta ja vallitsevasta ilmapiiristä. Kiinnostus ekologisia ratkaisuja kohtaan kasvaa jatkuvasti ja monessa kotitaloudessa on alettu kierrättää. Ongelmaksi kuitenkin muodostuu, mihin kierrätettävät jätteet saisi siististi jaoteltua.

  Hanna Sirama on vastannut Koria-malliston suunnittelusta ja kehittelystä.

-Kotona pitäisi pystyä lajittelemaan jopa kymmenen erilaista tuotetta, on palautuspullot ja -tölkit, kartongit, muovit, paperit, lasit, biojätteet, sekajätteet ja metallit. Kaikelle tälle ei yksinkertaisesti löydy tilaa keittiöstä, varsinkaan pienissä asunnoissa, joissa yhä useampi asuu. Uudemmissakaan keittiökaapistoissa asiaa ei ole riittävästi huomioitu, kertoo tuotteen ideoinut Hanna Sirama.

Tähän tarpeeseen hän on ideoinut Koria-malliston, sarjan toimivia ja tyylikkäitä kalusteita, jotka kätkevät sisäänsä tarvittavat kierrätysastiat. Sirama on tehnyt tiivistä yhteistyötä tuotteen suunnittelussa ja valmistuksessa kauhajokisen huonekalutehdas P. Rotola-Pukkila Oy:n kanssa, jolla on yli 50 vuoden kokemus laadukkaiden huonekalujen valmistuksesta.

-Leader-hankkeen aikana lähtenyt yhteistyö huonekalutehtaan kanssa vakuutti niin, että huonekalujen tuotanto tulee jatkossa tapahtumaan kokonaisuudessaan Kauhajoella, Sirama kertoo.

Kalusteesta kehitettiin prototyyppi, jonka pohjalta mallisto jalostui kolmeksi eri versioksi: tason alle työnnettävä ja pyörillä liikkuva Komia, kapeita paikkoja varten kaunis ja solakka Korkia sekä erityisesti eteiseen suunniteltu Mukava, jonka päälle voi istahtaa vaikkapa solmimaan kengännauhat. Kalusteet soveltuvat hyvin niin kotiin kuin toimistoille. Kantavana ajatuksena ovat puupinnat ja skandinaavinen muotoilu yhdistettynä erinomaiseen käyttökokemukseen.

 

Kalusteet kätkevät sisäänsä toimivan kierrätysjärjestelmän.

 

Leader-tuki auttoi alkuun

Hanna Sirama haki Kuudestaan ry:ltä yrityksen perustamistukea. Leader-hankkeeseen saatiin sisällytettyä monipuolisesti erilaisia työpaketteja, jotka tukivat uuden tuotteen kehittämistä ja kaupallistamista. Mallistolle on esimerkiksi avattu www.koriadesign.fi -verkkosivut, jotka sisältävät myös verkkokaupan.

-Kuudestaan ry:n Leader-tuki on ollut merkittävä ja äärimmäisen tärkeä tuotteen lanseeraamisen ja kaupallistamisen mahdollistamiseksi. Itse hakuprosessi oli aikaa vievin osuus. Hakemuksen jättämisestä kesti neljä kuukautta päätökseen. Neljän kuukauden aikana hakemusta oli välillä täydennettävä. Sain neuvoja ja tukea Kuudestaan ry:stä matkan varrella. Raportointi ja maksatushakemukset olivat itse hakemusta kevyempiä, Sirama kertoo hakemusprosessin vaiheista.

 

Korona-aika tuonut haasteita tuotteiden valmistukseen 

Brändi ja myyntikanavat ovat valmiina ja tuote vastaa mitä parhaiten ajan henkeen ja kysyntään niin koti- kuin ulkomailla. Kiinnostusta tuotetta ja brändiä kohtaan löytyy ja tuotetta on markkinoitu ahkerasti.

-Korona valitettavasti on kuitenkin vaikuttanut myös meidän toimintaamme. Tällä hetkellä emme saa sisälaatikoiden materiaaleja ja tehdas ei pysty valmistamaan tuotteita. Olemme kartoittaneet muita materiaalivaihtoehtoja, mutta emme ekologisista syistä johtuen halua käyttää esimerkiksi muovia, joten tarpeeksi laadukkaan luonnonmateriaalin saaminen on haastavaa. Tuotteen pitää kestää jonkin verran myös kosteutta ja laatuvaatimuksemme ovat korkeat. Tästä syystä joudumme tällä hetkellä ottamaan vastaan tilauksia, jotka jälkitoimitetaan, Sirama kertoo.

 

Lajittelu ja kierrätys tulevat lisääntymään 

Uusi jätelaki astui voimaan kesällä 2021. Lain muutoksen taustalla ovat EU:n jäsenmailleen asettamat tavoitteet kierrätyksen lisäämiseksi. Jäsenmaiden tulisi nostaa kierrätysaste 55 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä. Kierrätysastetavoitteet tulevat nousemaan edelleen 60 prosenttiin vuonna 2030 ja 65 prosenttiin vuonna 2035.

Uuden jätelakipaketin muutosten myötä jätteiden lajittelua tullaan lisäämään. Esimerkiksi kaikkien taajama-alueidenvähintään viiden huoneiston asuinkiinteistöjen tulisi lajitella erikseen sekajäte, biojäte, kartonkipakkaukset, muovipakkaukset, lasipakkaukset ja metallipakkaukset.

-Korian tuotteet helpottavat juurikin kotitalouksien kasvavaa lajittelutarvetta, joten uskomme, että tulevaisuudessa kysyntä tulee uusien säännöstenkin vuoksi nousemaan, Sirama päättää.