Vuonna 2022 päästiin koronatauon jälkeen aloittamaan jälleen kansainväliset leirit ja opintomatkat. Kansainväliset nuorten leirit järjestettiin Puolassa, Irlannissa ja Espanjassa. Lisäksi puolalainen ryhmä teki opintomatkan Kuudestaan ry:n alueelle.

Toukokuussa Kuudestaan ry:n alueelle saatiin  opintomatkalle mm. yrittäjistä ja kuntien virkamiehistä koostunut ryhmä Puolasta. Ryhmä tutustui Leader-toimintaan Kuudestaan ry:n alueella ja vieraili Alavuden Öljynpuristamolla. Lisäksi paikalliset Leader-tukea saaneet yritykset esittelivät toimintaansa;  Nature Paavolassa tutustuttiin muun muassa mahlajuomien valmistukseen ja Päivi Laitilan luomutilalla Leader-perustamistuella kehitettyyn Hortahanskaan.

Tutustu vierailuun videolla;

 

Nuorten leirit painottuivat syksyyn

Koronatilanteen helpottaessa päästiin syksyllä 2022 toteuttamaan kolme kansainvälistä nuorten leiriä.

Your Culture, My Culture -hankkeen nuorten kansainvälinen leiri toteutettiin syyskuussa Puolassa, Odolionissa. Leirille osallistui 30 nuorta Suomesta ja Puolasta. Leirin teemana oli kulttuuri ja ruoka. Neljän päivän aikana muun muassa tutustuttiin puolalaiseen kulttuuriin, valmistettiin perinteisiä ruokia ja vierailtiin paikallisella maatilalla.

Leirille osallistuneet suomalaisnuoret ovat tehneet leiristä videon;

Kansainvälinen leiri Puolassa

                   

Lokakuun lopulla toteutettiin nuorisovaihto Irlannissa. Erasmus+ -rahoitteiseen nuorisovaihtoon osallistuminen toteutettiin Kuudestaan ry:n ja Leader Suupohjan yhteistyönä.  Leirille osallistui 36 nuorta Irlannista, Espanjasta, Suomesta ja Ukrainasta. Nuoret keskustelivat yhdessä asioista, joihin haluavat vaikuttaa. Lopputuloksena nuoret kirjoittivat lausunnon, joka nauhoitettiin videon muodossa kolmella eri kielellä. Lausunto lähetettiin kunkin maan poliittisille päättäjille. Sama ryhmä kokoontuu hiihtolomalla nuorisovaihtoon talviseen Suomeen, puolet viikosta vietetään Kuudestaan ry:n toimialueella ja toinen puolikas vietetään Leader Suupohjan alueella.

         

Ryhmä Kuudestaan alueen nuoria ja Aisaparin alueen taiteilijoita vietti marraskuussa viikon Tartu Maisemaan -hankkeen opintovierailulla Espanjassa, Andalusian alueella. Hankkeen kansainvälinen osuus keskittyi taiteeseen ja valokuvaukseen sekä oman kotiseudun ja uuden ympäristön tarkasteluun eri taidemuotoja hyödyntäen. Opintovierailu huipentui nuorten ja taiteilijoiden töiden tuloksena syntyneen taidenäyttelyn avajaisiin. Näyttelytöitä on työstetty Suomessa sekä opintovierailun aikana työpajoissa Espanjassa, yhteistyössä paikallisten kanssa. Nuorten ja taiteilijoiden töistä koostunut näyttely oli avoinna Riogordossa kuukauden ajan.

Viikon aikana ryhmä pääsi myös mm. vierailemaan paikallisissa kouluissa ja nuorten parissa työskentelevissä organisaatioissa sekä paikallisessa Leader-ryhmässä, GDR Valle del Guadalhorcessa. Matkan aikana löytyi myös uusia yhteistyökumppaneita tuleviin kansainvälisiin Leader-hankkeisiin ja Erasmus+ -ohjelman nuorisovaihtoihin, joiden sisältöä nuoret pääsivät jo suunnittelemaan yhdessä.

                

Kansainvälinen nuorisotyö jatkuu ensi vuonna

Ensi vuodelle on suunnitteilla useita kansainvälisiä Erasmus+ -rahoitteisia nuorisovaihtoja, Kuudestaan ry:n Erasmus+ -akkreditoinnin mahdollistamana. Ensimmäinen kansainvälinen leiri toteutetaan Suomessa hiihtolomalla, kun Irlannissa toteutettu nuorisovaihto saa jatkoa. Toinen vaihto toteutetaan Espanjassa GDR Valle del Guadalhorcen alueella huhtikuussa ja kesällä vaihtoja päästään toteuttamaan useampi niin Suomessa kuin ulkomailla.