Nuorisovaihdoissa luodaan elämänmittaisia muistoja

Nuoriin halutaan panostaa yhä enemmän maaseudun kehittämistyössä. Kansainvälinen kasvatus on luonteva tehtävä pääosin EU-rahoituksella toimiville Leader-ryhmille. Kuudestaan ry on toteuttanut reilussa vuodessa 10 kansainvälistä leiriä. Säännöllisen ja pitkäjänteisen kansainvälisen nuorisotyön mahdollistaa Erasmus+ -ohjelman akkreditointi, jonka ansiosta Kuudestaan ry:ssä voidaan toteuttaa keskimäärin neljä nuorisovaihtoa vuodessa.

Nuorisovaihdot tarjoavat osallistujille huikeita kokemuksia ja elämyksiä sekä uusia ystävyyssuhteita. Kuudestaan ry:n järjestämille leireille on päässyt viime vuosina mukaan yli 200 iältään 14-17 -vuotiasta nuorta. Kuudestaan ry:ssä ollaan linjattu, että sama nuori voi osallistua kerran nuorisovaihtoon kotimaassa ja kerran ulkomailla, sillä kavereiden kokemuksista kuultuaan innokkaita lähtijöitä on riittänyt.

Nuorille tarjottavat mahdollisuudet ovat menneet eteenpäin askel askeleelta

Kuudestaan ry on toiminut lasten ja nuorten parissa jo vuosien ajan tarjoten erilaisia leirejä, kerhoja ja tapahtumia, pääasiassa yhteistyössä toimialueemme nuorten parissa toimivien organisaatioiden kanssa.

Vuosien varrella alueemme nuorten keskeinen toive on ollut mahdollisuus kansainvälistyä niin kotimaassa kuin ulkomailla. Aluksi järjestettiin kansainvälisiä kerhoja, joissa tutustuttiin mm. eri maiden kieliin ja kulttuureihin. Myöhemmin alettiin järjestää nuorille kansainvälisiä Erasmus-nuorisovaihtoja, joissa nuoret pääsivät toden teolla kansainvälistymään ja mm. tutustumaan Leader-toimintaan ja maaseudun kehittämiseen niin kotimaassa kuin ulkomailla. Vuonna 2021 Kuudestaan ry:lle myönnettiin Erasmus-ohjelman akkreditointi, joka mahdollistaa pitkäjänteisen kansainvälisen nuorisotyön ja säännöllisen nuorisovaihtojen toteuttamisen vuoteen 2027 saakka.

 

Rohkeutta ja itsevarmuutta

Yksi vaihtoon osallistuneista nuorista on 16-vuotias, Kuortaneen lukiota käyvä Emilia Korkonen. Emilia on osallistunut nuorisovaihtoon Portugalin Montijossa keväällä 2023 ja Ähtärissä järjestettyyn vaihtoon syksyllä 2023. Näihin vaihtoihin osallistui 24 nuorta Suomesta ja Portugalista. Vaihdoissa Leader-toiminta on tullut muutenkin tutuksi ja omaan kotiseutuun on tullut uutta näkökulmaa.

-Nuorisovaihdot merkitsevät minulle mahdollisuutta kansainvälistyä ja esitellä omaa kotiseutua tänne tuleville vieraille. Nuorisovaihdot ovat tuoneet paljon rohkeutta ja itsevarmuutta. Lisäksi vaihdot ovat herättäneet kiinnostuksen Eurooppaa ja eurooppalaisuutta kohtaan. Olen saanut myös paljon uusia kavereita, Emilia kertoo.

Vuonna 2023 vaihtoja toteutettiin kuusi, joista kaksi Suomessa, kaksi Espanjassa, yksi Portugalissa ja yksi Puolassa. Jokaisessa vaihdossa käsiteltiin nuorten itsensä valitsemaa teemaa ja leiriä ja ohjelmaosuuksia valmisteltiin yhdessä nuorten kanssa. Jokaisella oli oma vastuuohjelmaosuus leirin aikana yhteisten osuuksien ja suunnittelun lisäksi. Vaihtoja valmistellessa pohdittiin esimerkiksi, mitä omasta kotiseudusta halutaan vieraille esitellä.

Vaihtojen toteuttamisessa nuorten osallistujien lisäksi tärkeässä roolissa olivat yhteistyökumppanit. Leader-ryhmät ympäri Suomea ja Eurooppaa sekä muut nuorten parissa toimivat organisaatiot ovat mahdollistaneet kanssamme nuorille ikimuistoisten elämysten luomisen.

Mikäli vaihdot kiinnostavat, ota yhteyttä

Vaihdot jatkuvat vuonna 2024 ja jonkin verran on jäljellä avoimia paikkoja innokkaille lähtijöille, mikäli asut Kuudestaan ry:n toimialueella (Alavus, Kuortane, Soini ja Ähtäri), olet 14-17 -vuotias ja nuorisovaihdot kiinnostavat, ota yhteyttä Sanniin (sanni.rinne@kuudestaan.net tai WhatsApp 045 7874 5570).