Tänä vuonna 25-vuotta täyttäneen ähtäriläisen LehtoPeat Oy:n yrittäjä Heikki Ruha on toiminut turvealalla yli 30 vuotta. Alun perin polttoturpeen nostoon keskittynyt yritys on laajentanut toimintaansa hoitoturpeeseen ja sen jatkojalostukseen erilaisiksi tuotteiksi. Yritys on erikoistunut myös turpeella tehtäviin hoitoihin ja alan koulutuksiin. Monipuolinen tuotevalikoima valmistetaan kokonaisuudessaan Ähtärissä ja hoitoloita on kolmella paikkakunnalla.  Kuudestaan ry:n tuella yritys on lähtenyt laajentamaan toimintaansa edelleen ja kehittämään SuoSpa-toimintaa yrityksen omistamalle, Ähtärissä sijaitsevalle suoalueelle.

 

Heikki Ruhan yritys nosti ja tuotti 1980-luvulla polttoturvetta. Ähtäriläiseltä Lehtosuon turvesuolta löytyi poikkeuksellisen hyvälaatuista, samettisen pehmeää turvetta. Tutkimuksissa selvisi, että turve soveltuu erinomaisesti hoitoturpeeksi. Yritys lähti laajentamaan toimintaansa hoitoturpeen ja siitä tehtävien tuotteiden pariin.

-Turvetutkija Riitta Korhosen johdolla geologinen tutkimuslaitos analysoi 1990-luvulla Lehtosuolta löytyneen hoitoturpeen laadun tarkemmin. Tutkimuksissa selvisi, että turvekerrostuma on erittäin vanhaa ja laadukasta, hoitoturpeeksi ihanteellista, yrittäjä Heikki Ruha kertoo.

LehtoPeat Oy lähti kehittämään turpeesta ja suovedestä monipuolisia tuotteita esimerkiksi ihon ja hiusten hoitoon. Kaikki tuotteet valmistetaan Ähtärissä, jossa sijaitsee myös yrityksen ensimmäinen turvehoitola ja -myymälä. Viime vuosina yritys on laajentanut toimintaansa. Kurikkaan ja Kokkolaan on avattu uudet hoitolat, lisäksi saunaravintola Kiulun yhteyteen on avattu kolme turvehoitopaikkaa. Yrityksen tuotteita myyvä verkkokauppa PeatCare perustettiin vuonna 2018. Lisäksi yritys on järjestänyt jo useamman vuoden ajan turvehoitajakoulutuksia.

Yrityksen tuotevalikoima on monipuolinen, turpeen lisäksi tuotteita  valmistetaan suovedestä. 

 

Kaiken pohjana laadukas luonnontuote

Kaiken pohjana on turve-esiintymä ja sieltä nostettavan hoitoturpeen erinomainen laatu. Turve nostetaan laaduntarkkailun vuoksi käsin. Hoitoturve on puhdas, antibakteerinen ja antiseptinen luonnontuote.

-Hoitovaikutus perustuu vuosituhansien aikana maatuneen turpeen bioaktiivisiin aineisiin ja turpeen sisältämiin mineraaleihin, kuten kupariin, rautaan, magnesiumiin, mangaaniin, sinkkiin ja piihin. Ne ovat samoja hivenalkuaineita kuin ihmisessä, Ruha kuvailee.

Hoitoturve muun muassa kosteuttaa, syväpuhdistaa ja virkistää ihoa ja päänahkaa. Turvehoidossa iholle levitetään lämmittävä turvehaude, jonka lisäksi tehdään rentouttava hieronta. Turvehoito helpottaa kiputiloja, esimerkiksi reumaattista kipua sekä tehostaa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa. Suomalaisten ohella japanilaiset ovat ihastuneet hoitoturpeeseen ja toiveissa on, että jatkossa tuotteita vietäisiin myös laajemmin ulkomaille.

 

SuoSpa tarjoaa ainutkertaisen elämyksen

Toiminnan monipuolistamiseksi yritys lähti kehittämään SuoSpa-toimintaa yrityksen omistamalle suoalueelle, josta on aiemmin nostettu hoitoturvetta. Suoalueella sijaitsee myös harvinainen mineraalilähde, jonka rautapitoinen, hoitava vesi pysyy alle 10 asteessa kesälläkin. Lähteen löytyminen synnytti idean ainutlaatuisesta SuoSpa:sta, kylpyläelämyksestä suoluonnon keskellä.

Kuudestaan ry:n myöntämää perustamistukea käytettiin palvelukonseptin suunnitteluun ja kokonaisvaltaisen asiakaskokemuksen tavoitteluun sekä SuoSpa-elämyksen markkinoinnin kehittämiseen. Asiantuntijoiden avulla SuoSpa-kokemuksesta tehtiin toimiva palvelukonsepti, jossa huomioidaan alueen tarjoamat ainutlaatuiset mahdollisuudet ja palvelujen sujuvuus.

SuoSpa tarjoaa ainutlaatuisen elämyksen vuoden ympäri.  

 

SuoSpan toiminta on hankkeen myötä monipuolistunut. Tänä päivänä keskellä suoaluetta sijaitsevat hoitohuone, saunat ja mineraalivesiallas tarjoavat elämyksellisen kokonaisuuden. Kokonaisuuteen kuuluu saunomista turpeella tai ilman, lämmin turvekylpy paljussa, uintia mineraalilähteessä, pää- ja hartiahierontaa turvehoidon yhteydessä sekä kauden mukaista ohjelmaa suoluonnosta nauttien. Esimerkiksi suolentopallo, hiihto ja luontopolku tarjoavat ryhmille mukavia vaihtoehtoja.  Spa on rakennettu mahdollisimman luonnonmukaisesti, kierrätysmateriaaleja hyödyntäen. Aluetta tullaan kehittämään edelleen.

-Spa on suosittu erityisesti viikonloppuisin, ryhmiä käy kauempaakin. Jatkosuunnitelmiin kuuluu majoituspaikkojen avaaminen suon läheisyyteen, jotta ryhmillä olisi mahdollisuus jäädä yöksi. Toiveissa on saada lisää myös kansainvälisiä asiakkaita, Ruha kertoo.

SuoSpa-elämys on mahdollista ostaa yrityksen verkkosivuilta, markkinoinnissa on hyödynnetty muun muassa sosiaalista mediaa ja videoita. Elämystä myydään neljän tunnin mittaisena pakettina maksimissaan kuuden hengen ryhmille. LehtoPeat Oy tekee yhteistyötä alueen muiden matkailutoimijoiden, esimerkiksi eläinpuiston kanssa. SuoSpa on alueella vieraileville turisteille ainutlaatuinen lisäpalvelu ja toiveissa on, että koronan väistyessä ryhmien määrä kasvaa.

-Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä ainutlaatuiseen SuoSpa-kokemukseen. Täällä arkihuolet unohtuvat, Ruha päättää.