Paljon Leader-hankkeitakin toteuttanut Kätkänjoki on valittu vuoden eteläpohjalaiseksi kyläksi. Tänä vuonna kylälle on saatu pikitie, joka on hyvä esimerkki kyläläisten sitkeydestä. Kylätien kunnostamisen tärkeyttä on pidetty esillä jo 70-luvulta alkaen. Leader-hankkeilla kylätaloa ja sen ympäristöä on kehitetty monipuolisesti.

 

Kunniamaininta tuli tärkeän vuoden päätteeksi

Vuoden eteläpohjalainen kylä on valittu vuodesta 1996 alkaen. Valinnan tekee Eteläpohjalaiset Kylät ry. Kuusiokunnat ja erityisesti Alavus ovat menestyneet näissä karkeloissa mallikkaasti, sillä titteli on tullut alueelle nyt viiteen otteeseen. Vuonna 1996 vuoden kyläksi valittiin Hakojärvi, vuonna 2000 Kattelus, vuonna 2008 Ruona ja vuonna 2012 Sydänmaa.

Kätkänjoen valinnassa korostettiin muun muassa kylän pitkäaikaista aktiivisuutta, kylätalon energiaratkaisuja ja kylän monipuolisia palveluja. Lisäksi tuotiin esille esimerkiksi kyläläisten sitkeys: jo vuosikymmenten ajan on nostettu esiin esimerkiksi 17 eduskuntaan tehdyn aloitteen voimin sitä, kuinka tärkeää olisi saada kylätie kunnostettua. Tänä kesänä tie viimein sai pikipinnan.

Kätkänjoella on noin 60 kotitaloutta ja 150 asukasta. Ehkä parhaiten kylä on tunnettu alueella kesäteatteristaan, joka keräsi esimerkiksi kesällä 2021 huimat 1500 katsojaa. Tänä vuonna Kätkänjoen teatteri esitti myös joulunäytelmää, jonka ohjasi tuttuun tapaan Janne Vuorela.

Heikki Ylinen ja Antti Takala ovat Kätkänjoen kyläyhdistyksen aktiiveja.

 

Kylätalo on kylän keskus

Kätkänjoen kylätalo on yli 90-vuotias entinen kyläkoulu, joka lakkautettiin vuonna 2002. Kyläseura osti rakennuksen kaupungilta kyläläisten yhteiseen käyttöön. Siitä on vuosien aikana muotoutunut kylän sydän, monipuolinen kokoontumis- ja tilaisuuksien pitopaikka.

– Kylätalolla järjestetään monipuolisesti tapahtumia: esimerkiksi kihlajaisia, hautajaisia ja ylioppilasjuhlia. Lisäksi kylätalon kuntosali ja kokoustilat ovat kyläläisten vapaassa käytössä. Näytelmäpiiri kokoontuu myös säännöllisesti, Kätkänjoen kyläyhdistyksen aktiivit Antti Takala ja Heikki Ylinen kertovat kylätalon käytöstä.

Ulkorakennuksen katolla olevat aurinkopaneelit erottuvat lumen alta. Kesällä ne tuottavat kaiken kylätalon tarvitseman sähkön. 

 

Energiatehokas kylätalo

Vuosien aikana kylätaloa on muutettu asteittain ympäristöystävälliseen suuntaan Leader-rahoitusta hyödyntäen. Vuonna 2004 öljylämmityksen rinnalle tuli edullisempi ja ympäristöystävällisempi pelletti. Vuonna 2010 luokkatiloja yhdistettiin, ikkunoita tiivistettiin ja tiloihin hankittiin ilmalämpöpumppuja. Ulkorakennuksen katolle asennettiin aurinkopaneelit vuonna 2016.

-Aurinkopaneelien käytöstä kylätalolla on erinomaiset kokemukset. Kesällä kylätalo on lähes kokonaan omavarainen paneelien ansiosta, Takala kertoo.

Vuonna 2020 kylätalo siirtyi maalämpöön. Pelletti- ja öljylämmitykseen käytetty kattila olisi pitänyt vaihtaa. Vaihdon sijaan päätettiin toteuttaa jo pitkään suunnitelmissa ollut siirtyminen maalämpöön. Lämmitysmuodon vaihdon myötä talon energiatehokkuus parani entisestään ja lämmityskustannukset laskivat.  Kokonaisuus aurinkopaneeleiden kanssa on erinomainen. Takala korostaa kökkätyön merkitystä maalämpöön siirtymisessä.

-Maalämpöputkia upotettiin maahan 900 metriä. Onneksi kylällä oli omia traktoreita, että putket saatiin osittain hyvinkin kiviseen rinteeseen peiteltyä, Takala muistelee.

 

Kyläyhdistys on hyödyntänyt Leader-rahoitusta monipuolisesti

Leader-rahoituksella on energiatehokkuuden kehittämisen ohella tehty paljon muutakin. Kylätalolle on hankittu esimerkiksi kuntosalilaitteet, kunnostettu lähellä sijaitseva luontoreitti, rakennettu kota sekä remontoitu pihasauna.

-Kätkänjoen kyläseuralle Leader-rahoitus on ollut aivan elintärkeä. Ilman Leader-rahoitusta emme olisi saaneet kylätalolla tehtyä läheskään kaikkia toteuttamiamme uudistuksia, Ylinen sanoo.

Takala kertoo, että kyläläisillä on mielessä jo seuraava hankeidea.

-Haaveena on vielä entisestään parantaa aurinkoenergian käyttöönottoa lisäämällä paneeleita katolle, lisäksi suunnitelmissa on kunnostaa pururataa ja tehdä frisbeegolf-rata, Takala ja Ylinen päättävät.

Uusi pikitie ulottuu kylätalolle saakka.