Kilpapelaaminen on yhä useamman nuoren harrastus. Kuudestaan ry:n rahoittamassa Nuorisotyötä e-urheillen Ähtärissä -esiselvityshankkeessa tarkastellaan, millaisia mahdollisuuksia e-urheilun kehittämiselle paikkakunnalla olisi. E-urheilulla tarkoitetaan kilpapelaamista, jota harrastetaan sekä joukkueissa että yksilölajeina tavoitteellisesti. Idea pelitoiminnan käynnistämisestä ja pelipaikan perustamisesta on tullut nuorilta. Hankkeessa selvitetään, olisiko Ähtärissä edellytyksiä ja kysyntää laajemmallekin toiminnalle e-urheilun parissa. Hanke toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMKin kanssa, joka on kehittänyt hyvin tuloksin elektronisen urheilun kenttää Suomessa.
Hankkeessa e-urheilua testataan yhtenä digitaalisen nuorisotyön välineenä, tarkastellaan e-urheiluun liittyviä tapahtumatuotannon mahdollisuuksia paikkakunnalla ja selvitetään, kannattaisiko Ähtäriin perustaa e-urheilutila. Ähtäriläisessä nuorisotyössä on hyödynnetty jo pitkään nuorten suosimia sovelluksia, mutta toiveissa on, että digitaalisuus saataisiin laajemminkin mukaan nuorten parissa tehtävään työhön.
-Korona-aika osoitti konkreettisesti, että myös digitaalisille nuorisopalveluille on tarvetta. Haluamme tuoda ”face to face” tapahtuvan perusnuorisotyön rinnalle uuden muodon. Ajatuksena oli tavoittaa e-urheilun kautta uusia nuoria ja saada heitä nuorisopalveluiden pariin sekä selvittää, olisiko e-urheiluun ja pelikulttuuriin syytä panostaa enemmänkin nuorisotyössä tulevaisuudessa, Ähtärin kaupungin vapaa-aikatoimenjohtaja Marika Puntala kertoo hankkeen lähtötilanteesta.
Luentoja ja peli-iltoja
Hankkeen puitteissa on järjestetty luentoja e-urheilusta: nuorille pelaajille suunnattu ammattitubettaja Eetu ”Eeddspeaks” Pesosen käsitteli luennossaan uraansa ja antoi vinkkejä siihen, miten ammattipelaajan ja -tubettajan uraa voi lähteä tavoittelemaan. Samalla hän kannusti nuoria tavoittelemaan unelmiaan.
Tutkijatohtori ja vuoden 2019 pelikasvattaja Mikko Meriläisen luento oli suunnattu erityisesti vanhemmille ja työssään nuoria kohtaaville aikuisille.
-Pelikasvatuksessa tavoitteena on nimenomaan auttaa nuorta pelaamaan vastuullisesti sekä tukea nuoren mahdollisuuksia toteuttaa itseään ja antaa valmiuksia omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen. Meriläinen muistutti, että pelikasvatuksessakin on huomioitava nuoren yksilöllisyys, sillä yhtä, kaikille sopivaa tapaa ei ole. Pelaamista voi sekä ymmärtää että tarvittaessa rajoittaa, Ähtärin kaupungin tapahtuma- ja kulttuurituottaja, hankkeen parissa työskentelevä Susanna Laitala kertoo luennoista.
Luentojen ohella on järjestetty peli-iltoja nuorille. Ohjelmassa on ollut ohjattua pelaamista ja leikkimielisiä turnauksia konsoleilla. Matalan kynnyksen peli-iltoihin osallistuminen ei ole vaatinut aiempaa pelikokemusta. Tavoitteena on edistää myönteistä pelikulttuuria turvallisessa ilmapiirissä.
–Peli-iltoihin osallistui mukavasti nuoria. Lisäksi huomasimme, että myös alakouluikäisten joukossa on kysyntää ohjatulle, yhteiselle pelaamiselle. Lapset kertoivat, että oli mukavaa kerrankin pelata yhdessä aikuisen kannustamana, Laitala kertoo.
Peli-iltojen sarja huipentui Jyväskylän retken muodossa, kun ähtäriläiset nuoret pääsivät vierailemaan huippuvarustettuun JAMKin ylläpitämään GamePit Pro-pelitilaan. Matkalle oli mahdollista ottaa mukaan 15 nuorta ja paikat täyttyivät nopeasti. Pelitila hyvine pelikoneineen ja sähköpöytineen keräsi ihailua ja kiitosta. Nuoret toivoivat vastaavaa mahdollisuutta tulevaisuudessakin.
Hankkeen parissa työskentelevä Ähtärin kulttuuri- ja tapahtumatuottaja Susanna Laitala on itsekin innokas peliharrastaja. Kuva: Aleksi Mäkelä.
Kokeilujen ja haastattelujen kautta kartoitetaan kysyntää ja tehdään jatkosuunnitelmat
Hankkeessa tehtyjen kyselyjen avulla on selvitetty e-urheiluun liittyviä toiveita ja tarpeita Ähtärissä.
-Meille on tärkeää vastata nimenomaan nuorten esiin nostamiin toiveisiin, ja kyselyn tarkoituksena olikin selvittää perusteellisemmin, millainen pelitoiminta paikkakunnan nuoria kiinnostaa. Kyselyssä selvisi, että Ähtärissä on paljon pelaamista aktiivisesti harrastavia nuoria, joista pieni osa haaveilee ammattilaisuudesta. Pelaamista harrastavat nuoret kaipaisivat yhteistä tilaa, jossa pelata ja viettää aikaa sekä kohdata muita pelaamisesta kiinnostuneita nuoria. Nuoret toivoisivat, että tällaisessa tilassa laitteet olisivat huippuluokkaa ja olosuhteet muutenkin hyvät. Vaikka nuoret usein pelaavatkin yhdessä kukin kotikoneeltaan käsin, ei se korvaa livekohtaamisia, Laitala kertoo.
Marika Puntala ja Susanna Laitala ovat innoissaan uudesta avauksesta nuorisotyön saralla ja toivovat hankkeelle jatkoa.
-Olemme ajan hermolla; on ollut hienoa päästä kokeilemaan ja kartoittamaan, miten e-urheilu Ähtärissä vastaanotetaan. Nuorisopalvelujen tärkein tehtävä on edesauttaa, että nuorilla on mahdollisimman hyvä olla ja elää Ähtärissä. Pelaaminen on tärkeä osa yhä useamman nuoruutta ja tämä esiselvityshanke on ollut suora vastaus niihin toiveisiin ja ajatuksiin, joita nuoret ovat itse nostaneet esiin. Nyt meillä on hyvät perustiedot siitä, millaisia peliharrastajia alueella on ja millaiseen kysyntään lähdetään mahdollisesti tulevaisuudessa vastaamaan.