SUVI – Luonnontuotteista liiketoimintaa kv-hanke

Ajankohtaiset

Hyvää keskikesän Suvea!

Mustikkakesä 2022 näyttää lupaavalta. Lue aiheesta SeAMK:in tuore artikkeli, kirjoittajina MMT Risto Lauhanen ja FT Selina Päällysaho.

1.-2.11.2022 Luonnontuotteista liiketoimintaa -seminaari 2

Luonnontuotteista liiketoimintaa -seminaari 2 tullaan järjestämään 1.-2.11.2022 Isokyrössä Kyrö Distilleryn tiloissa. Tapahtuma on kaksipäiväinen, jolloin ensimmäisenä päivänä on luvassa asiantuntijaluentoja ja toisena päivänä tehdään yrityskierros paikallisiin luonnontuotteita hyödyntäviin yrityksiin.

Luonnontuotematka Maamess -messuille Tarttoon 2022

Suvi -hanke tekee luonnontuotematkan Viroon 19.-22.4.2022. Ilmoittautuminen päättyy 3.4.2022. Lisätiedot:

Juha Viirimäki
+358 50  314 0464, juha.viirimaki@metsakeskus.fi
Projektipäällikkö/ projektivastaava
SUVI – liiketoimintaa luonnontuotteista ja Makuja maakunnan metsistä –hankkeet

Risto Lauhanen
+358 40 830 4150, risto.lauhanen@seamk.fi
Projektivastaava
SUVI – liiketoimintaa luonnontuotteista ja Makuja maakunnan metsistä –hankkeet

SUVI-hankkeen Luonnontuotteista liiketoimintaa -seminaari kiinnosti Ähtärissä

Marraskuun alussa järjestetty Luonnontuotteista liiketoimintaa -seminaari keräsi molempina päivinä noin 40 henkilöä kuuntelemaan asiantuntijoita ja yrityscasejä. MMT Risto Lauhanen, SeAMK Ruoka ja Mti (AMK) Juha Viirimäki, Suomen metsäkeskus laativat yhteistyössä seminaarista hienon tiivistelmän. Voit tutustua siihen tästä linkistä!

Oikealla puolella neljä tunnelmakuvaa seminaarista alkaen ylhäältä: Ville-Petteri Salomäki, toimitusjohtaja ja yrittäjä, Mallaskuun Panimo Oy, Martta & Bertta tuotteiden ständikuva, keittiömestari & eräopas Markus Maulavirta ja Go-Rento Oy:n ständillä yrittäjät Hanna Haapaneva ja Jenni Ojaniemi.

3.-4.11. Luonnontuotteista liiketoimintaa – seminaari 1

”Miten luonnontuotteita hyödynnetään elintarvikkeiden ja alkoholien valmistuksessa sekä ravintoloissa?” Seminaarissa tähän aiheeseen meitä taustoittaa useampi luonnontuotealan asiantuntija ja lisäksi saamme kuulla vinkkejä luonnontuotteiden käytöstä, sekä mielenkiintoisia yritystarinoita alan yrittäjiltä. Valtakunnallinen tuulahdus seminaariin saadaan maa- ja metsätalousvaliokunnalta ja Suomen ulkopuolista tietoa luonnontuotteiden käytöstä saadaan Virosta. Lisäksi saamme nykyhetken kuulumiset Ähtärin kaupungin luontomatkailun kehittymisestä. Kaksipäiväisen tapahtuman mustikkana kakun päällä on keittiömestari & eräopas Markus Maulavirran luento ja ruoanvalmistushetki lähiluonnon raaka-aineista.

Ohjelma

Keskiviikko 3.11.

11.00  Lounas Hotelli Mesikämmen (omakustanteinen) ja tutustumista esittelyständeihin seminaaritiloissa

12.00  Tilaisuuden avaus & SUVI -hankkeen esittely, Paula Erkkilä, toiminnanjohtaja, Kuudestaan ry

12.15  Tervetuloa Ähtäriin! – katsaus alueen luontomatkailuun, Jarmo Pienimäki, kaupunginjohtaja, Ähtärin kaupunki ja Arja Väliaho, toimitusjohtaja, Ähtärin Eläinpuisto Oy

12.45  Maa- ja metsätalousvaliokunnan terveiset – metsien käyttö, metsästys ja riista, Mikko Savola, kansanedustaja

13.15  Metsäluonnontuotteet, Juha Viirimäki, projektipäällikkö, Metsäkeskus

13.45  Kuusenkerkkää, tervaa ja mitä muuta? – Käsityöläisoluiden suunnittelu & valmistus, Mallaskuun Panimo Oy

14.15  Viljakin tarvitsee mausteita! – Luonnontuotteiden käyttö & saatavuus alkoholin valmistuksessa, Miko Heinilä ja Matti Leppälehto Kyrö Distillery Company

14.45  Siirtyminen Pandatalolle kahville

15.15  Ruuanvalmistusta riistasta ja luentoa luonnontuotteiden käytöstä, Markus Maulavirta, keittiömestari & eräopas http://maulavirta.fi/

17.30  Ensimmäinen päivä päättyy, illallinen Hotelli Mesikämmen (vapaaehtoinen, omakustanteinen ja ennakkoon varattava)

Riistamenu:

  • Miedosti savustettua riimiporoa & suppilovahvero-pihlajanmarjahilloke
  • Kermainen palsternakkasosekeitto
  • Pitkään haudutettua hirveä & tatti-riistakastiketta, paahdettuja juureksia, raakapaistettua perunaa
  • Puolukkajäädyke & puolukkakastiketta ja suolakinuskia

     49€/hlö

Torstai 4.11.

8.00  Aamiainen osallistujille ilmainen. Verkostoitumista & ständeihin tutustumista.

9.00  Luonnontuotteiden hyödyntäminen ruuanvalmistuksessa, ravinto- ja hivenaineet, Väinö Poikalainen, emeritusprofessori, Teadus ja Tegu Öu

10.00  Montun pohjalta kaupan hyllylle! Vanha maatila herätetään uuteen eloon kehittämällä luonnontuotteista liikentoimintaa. Visa Törmälä, yrittäjä Saarijärveltä https://nordicforyou.fi

10.30  Mausta lautasesi metsällä, – elämyksiä, tarinoita ja persoonallisuutta ruokailuun, Jani Unkeri, yrittäjä, Ravintola Juurella ja Äärellä

11.30  Loppukeskustelu, Risto Lauhanen, erityisasiantuntija, tki, SeAMK

12.00  Lounas (omakustanteinen)

Tapahtumapaikalla on mahdollisuus tutustua lähialueen luonnontuotealan yrittäjien ja hankkeiden ständeihin. Ohjelmaan saattaa tulla vielä muutoksia ja tarkennuksia.

Seminaarin kohderyhmänä ovat pääosin matkailuyrittäjät ja ruokapalveluja tuottavat yritykset, mutta myös muut asiasta kiinnostuneet. Seminaari on ilmainen ja avoin kaikille (lounas ja mahdollinen yöpyminen ovat omakustanteisia). Järjestelyissä huomioidaan vallitsevat koronarajoitukset ja -ohjeet.

Tilaisuuteen on ennakkoilmoittautuminen ja tarjotaan mahdollisuutta ostaa edullinen majoituspaketti.

Tervetuloa seminaariin!

ILMOITTAUDU TÄSTÄ!

Suvi -hankkeen videot löytyvät Youtubesta

Suvi -hankkeen toimenpiteitä on jouduttu koronapandemian vuoksi muokkaamaan ja siirtämään myöhempään ajankohtaan. Keväällä 2020 SeAMK ja Metsäkeskus kuvasivat kaksi luonnontuotteisiin liittyvää videota. Huhtikuussa kuvattiin koivunmahlavideo Nature Paavola Oy:n keruualueella Soinin Vehussa ja tynnyritervanpolttoa Ylistarossa.

SUVI-hankkeen opintomatka MAAMESS -messuille Viroon siirtyy koronavirus-tilanteen vuoksi vuodelle 2022. Opintomatkasta ilmoitetaan tarkemmin lähempänä ajankohtaa. 

Maamessut ovat tunnustetuimmat maalaisteemaiset messut Baltiassa, jotka ovat tärkeät sekä virolaisille että ulkomaisille yrityksille. Maamessujen laatua korostaa sen kuuluminen Euroopan suurimpien maatalousnäyttelyiden järjestäjäliittoon EURASCOON ja yhteistyö naapurivaltioissa järjestettävien maatalous- ja maalaiselämämessujen kanssa. Yrittäjien ja vierailijoiden kiinnostus Maamessuihin on kasvanut jatkuvasti – vuonna 2019 Maamessuilla kävi kolmen päivän aikana 45 215 henkeä, messuilla oli edustettuina 500 yritystä yhteensä 12 valtiosta ja koko tapahtuma käsitti 70 000 m2 näyttelytilaa.

Matkan järjestelyissä mukana SUVI -liiketoimintaa luonnontuotteista hanke.

Kansainvälistä yhteistyötä luonnontuotealalla

Leader Kuudestaan, Leader Yhyres ja virolainen Põlvamaa Partnerluskogu aloittivat yhteistyön luonnontuotealan liiketoiminnan kehittämiseksi ja alan tiedonvaihdon lisäämiseksi viime vuoden lopulla. Käytännön toimia paikallisesti Leader-ryhmien alueilla tekevät Suomen metsäkeskus ja Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy.

Kansainvälistä yhteistyötä tehdään Leader-rahoituksella, päärahoittajina ovat Leader Kuudestaan ja Leader Yhyres. Toiminta jatkuu vuoden 2021 loppuun saakka.

Metsissä on paljon hyödyntämätöntä liiketoimintapotentiaalia

Elintarviketeollisuuden ja metsien välillä nähdään harvoin yhteyttä. Tästä huolimatta puusta sekä marjoista ja sienistä voidaan kuitenkin jalostaa ja eristää monenlaisia kemiallisia yhdisteitä, joita voidaan käyttää elintarviketeollisuuden raaka-aineina. Tunnetuimpina esimerkkeinä ovat mm. xylitol tai vaikkapa elintarvikkeisiin lisäaineenakin käytetty selluloosa.

Suomessa mahdollisuudet puun monipuoliseen jalostusketjuun ovat erinomaiset, sillä täällä on runsaat metsävarat sekä korkean tason metsäosaamista. Varsinkin biotalouden nousun myötä metsille etsitään uusia hyödyntämistapoja. Metsien perinteisen monikäytön rinnalle haetaan uusia kasvun lähteitä. Monet metsistä kerättävät luonnonmarjat ja hyötykasvit ovat tärkeä metsien monikäytön muoto. Koivunmahla ja kuusenkerkät ovat tulleet esille ei-jokamiehenoikeuksiin perustuvissa luonnontuotteissa, jotka eivät ole säiden armoilla.

Luonnontuoteliiketoiminnan kasvulle on havaittu olevan esteitä raaka-aineen saatavuudessa ja 1. asteen jalostuksessa elintarviketeollisuuden käyttötarpeisiin nähden. Tämän hankkeen avulla saadaan kartoitettua ja rajattua kehitystarpeet keruun organisoinnista 1. asteen jalostukseen aina lopputuotteisiin saakka. Tuotantoketjun kehittäminen yhdessä virolaisten kanssa avaa laajemman ja monipuolisemman näkemyksen logistiikan tehostamiseen ja jalosteiden määrään ja monimuotoisuuteen.

Tavoitteena on välittää tietoa luonnontuotealasta ja kehittää luonnontuoteliiketoimintaa. Luonnon keruutuotteiden hankintalogistiikkaa kehitetään käytännön tasolla ja sen myötä luonnontuotteiden käyttö saadaan lisääntymään sekä elintarvike- että luonnonkosmetiikan valmistuksessa sekä matkailupalveluissa.

Virossa luonnontuotteiden keruu ja jatkojalostaminen ovat pitkällä. Luonnontuotteiden hyödyntämistä tehdään Virossa jo hyvin monipuolisesti. Tekemällä yhteistyötä virolaisen yhteistyökumppanin kanssa, voidaan hyödyntää alan osaamista ja jakaa muita hankkeen tuloksia maiden välillä.

Toimenpiteet

  1. Paikallisesti kartoitetaan luonnontuotealan nykytila alueella suoraan paikallisten yritysten kanssa ja eri työpajoja apuna käyttäen. Erityisesti jalostavan teollisuuden tarpeet arvioidaan. Yrityksiltä kerätään tietoa eri luonnon keruutuotteiden vaihtoehdoista, tarvittavista määristä ja toimitusmuodoista sekä toiminnan tämän hetkisistä pullonkauloista.
  2. Kansainvälisesti yhteistyössä kehitetään hankinta- ja jakelulogistiikkaa kerääjiltä jatkojalostukseen yrityksille ja tukkureille, erityisesti koivunmahlaan ja kuusenkerkkiin keskittyen.
  3. Luonnontuotteille tullaan tekemään myös tuotekehitystä. Tuotekehityksen demonstrointiin hyödynnetään SeAMK Oy:n elintarvikelaboratoriota ja Virossa Moosteen rakenteilla olevaan tuotepilotointipajaa.
  4. Tietoa levitetään eri aihealueisiin liittyen. Tulevana syksynä järjestetään Kyrönmaalla seminaari mm. luonnontuotteiden hyödyntämisestä alkoholituotteiden valmistuksessa ja myöhemmin Ähtärissä luonnontuotteiden huomioimisesta matkailuvalttina ruokatuotteiden valmistuksessa. Myös mahlan keruun ja kuusenkerkkien korjuun demonstraatioita tullaan pitämään tulevan kevään aikana käyttämällä uusia teknologioita.

Toivotaan luonnontuotealasta kiinnostuneita mukaan

Seminaareihin ja työpajoihin ovat tervetulleita kaikki luonnontuotealasta kiinnostuneet, paikalliset kerääjät, yritykset, eri yhdistykset esim. luonnontuotealalta, sidosryhmät ja biotalouden asiantuntijat.

Tapahtumista tullaan tiedottamaan lehdissä, nettisivulla ja sosiaalisessa mediassa. Lisätietoja hankkeesta antaa Paula Erkkilä, toiminnanjohtaja, Leader Kuudestaan.

Yhdessä miettien ja kehittäen, sekä yhteistyössä toimien voidaan kehittää luonnontuotealan liiketoimintaa pienistä puroista isommiksi rahavirroiksi ja samalla luonnon tuottamat hyvät raaka-aineet saadaan hyötykäyttöön.