SUVI – Luonnontuotteista liiketoimintaa kv-hanke

Ajankohtaiset

Luonnontuotealan matka Tallinnaan ja Türin kukkamessuille 19.-21.5.2023

SUVI-hanke ja Pirkanmaan luonnontuotehanke Hyvinvointia ja makuja Pirkanmaan metsistä hanke järjestivät opintomatkan Viroon 19.-21.5.2023. Matkalla oli 46 osallistujaa. Mukana oli metsänomistajia, maanviljelijöitä, hanketoimijoita, sekä alan ammattilaisia, yrityksiä ja opettajia. Yhteenvetona metsiin perustuvat luonnontuotteet korostuvat moniarvoisessa yhteiskunnassa. Metsien hoito mm. turvaa osaltaan luonnontuotteiden keruuta.

Risto Lauhanen SUVI-hankkeesta oli Etelä-Pohjanmaan ja Tampereen välillä matkanjohtajana. Tampereelta eteenpäin toisena matkanjohtajana toimi Eveliina Oinas. Liitteenä esitys tehdystä luonnontuotematkasta.

Koivunmahlapäivä 25.4.2023 Soinin Vehulla

SUVI -hanke järjesti huhtikuun lopulla koivunmahlapäivän Soinin Vehulla, yrittäjien Ari ja Tiina Aittolammen tiluksilla. Koivuryhmiä löytyy Nature Paavolan tilan pihapiiristä useita. Puiden välissä risteilevät putkistot, joita pitkin mahla soljuu säiliöihin. Tapahtumasta löytyy Ylen paikallisuutisten tekemä juttu, sekä Risto Lauhasen ja Kari Laasasenahon tekemä artikkeli Koneyrittäjissä.

Ähtärin luonnontuotealan seminaari tiistaina 21.2.2023

Ohjelma

klo 10.30 Tilaisuuden avaus, Paula Erkkilä, Leader Kuudestaan ry

klo 10.40 Puolustusministerin tervehdys etänä, ministeri Mikko Savola

klo 11.00 Alustus yleisestä turvallisuuspoliittisesta tilanteesta ja huoltovarmuudesta, insinöörieverstiluutnantti Vesa Kivelä, Puolustusvoimain Räjähdekeskus

klo 11.20 Keruutuotteet poikkeusolojen resurssina, Aana Vainio, Lillukkametsä tmi

klo 11.40 Luonnontuotealan yleinen tilannekuva, Marko Ämmälä, Suomen metsäkeskus

klo 12.00 Luonnontuotealan kausityövoimakysymykset, Arja Raatikainen, Puutarhakonsultointi Arja Raatikainen Oy

klo 12.20 Luonnontuotteet metsäkoulutuksen osana, Johanna Salla-Uitto, Sedu Tuomarniemi

klo 12.40 Seminaarin loppukeskustelu ja yhteenveto, Risto Lauhanen, SeAMK

klo 13.00-14.00 Lounas (omakustanteinen)

klo 14.00-15.15 Työpajat:

1. Luonnontuotealan koulutustarpeet

2. Jatkotoimenpiteiden suunnittelu

3. Yritystoiminnan toiveet ja vaatimukset

4. Kriisitilanteet ja niistä johtuvat toimenpiteet

klo 15.15 Uuden CAP27-kauden tuet, Paula Erkkilä, Leader Kuudestaan ja Matti Jaskari, Leader YHYRES

Työpajojen ja päivän yhteenveto Risto Lauhanen, SeAMK

Klo 16.00 Päätöskahvit

Paikka: Hotelli Mesikämmen, Karhunkierros 149, Ähtäri.

Ohjelmamuutokset ovat mahdollisia. Ilmoittautuminen tästä linkistä.

Luonnontuotealan seminaari II

SUVI -hankkeen toinen Luonnontuotealan seminaari pidettiin Isossakyrössä tiistaina 1.11. Tilaisuuteen saapui hankkeen kansainvälisiä vieraita Viron Põlvamaalta.

Seminaaripäivä aloitettiin yritysvierailulla Fiini Naturally Oy:n tehdastiloissa Isonkyrön keskustassa. Yritys sai alkunsa kahden ystävyksen kiinnostuksesta luonnonkosmetiikkaa kohtaan. Omakohtaiset ongelmat herkän ihon kanssa saivat naiset kehittelemään oman kaura-hunajakasvovoiteen, joka poiki ensin kyselyjä lähipiirissä. Kyselyjä alkoi tulla siinä määrin, että naiset perehtyivät täysin luonnontuotteiden maailmaan ja ajatus lähti itämään, että  tämän tuoteidean ympärille voisi perustaa yrityksen! Kotimaiset marjaöljyt sekä kauraöljy ovat pääroolissa raaka-aineissa. Marjat sekä kaura kasvavat täällä pohjolan yöttömässä yössä ja lataavat itsensä täyteen vitamiineja, hivenaineita sekä antioksidantteja. Fiini Naturally käyttää kotimaisia raaka-aineita aina kun se on mahdollista. Tuotteille on myönnetty Avainlippu ja se tarkoittaa sitä, että kaikki tuotteet on valmistettu Suomessa. Tällä hetkellä tuotteita löytyy ihonhoitoon, kodinhoitoon sekä eläintenhoitoon. Liikevaihto oli vuonna 2021 noin 400 000 euroa.

Yritysvierailun jälkeen seminaari varsinaisesti alkoi Kyrö Distilleryn kokoustiloissa. Leader Yhyreksen toiminnanjohtaja Matti Jaskari avasi tilaisuuden ja kertoi Leader-toiminnasta Suomessa. Isokyrön kunnanjohtaja Tero Kankaanpää jatkoi kertomalla kunnan vanhasta historiasta ja Isokyrön maineikkaista, palkintojakin voittaneista yrityksistä mm. Kyrö Distillery, Fiini Naturally ja Sugar Daddies.

Seuraavana vuorossa oli virolaisen vieraamme Väino Poikalaisen (professori, emer.) esitys luonnontuotealasta Virossa. Esimerkkinä käytettiin Teadus ja Tegu Oü:tä ja heidän Bioblock nenäsuihkeesta koronan torjuntaan sekä ternimaidosta tehtyjä tuotteitaan. Professori Poikalainen kertoi myös mm. metsämarjojen viljelystä turvesoilla, jota tehdään Virossa.

Suomen Metsäkeskuksen projektipäällikkö Juha Viirimäki kertoi männynkuoren mahdollisuuksista luonnontuotealalla. Kiinnostusta on lääke-, kosmetiikka- ja elintarviketeollisuudessa. Ongelmana nähdään sen herkkä pilaantuvuus ja puute sopivista koneista sen kuorimiseen. Esimerkiksi havupuu-uutejuomassa raaka-aineen arvo kaksinkertaistuu.

Yrityspalveluiden päällikkö Marko Ämmälä, Suomen Metsäkeskukselta kertoi luonnontuotealan näkymistä Suomessa. Luonnontuotteilla olisi hyvin paljon kysyntää, mutta ongelmana on niiden keräys. Kerääminen on usein manuaalista ja hidasta, sekä logistiikkaketjun tulee olla aukoton.

Janne Knuutti Puukkoosaari Pryyveri Oy:n perustaja kertoi yrityksen alkutaipaleesta juuri ennen koronaa, mikä toi katkon yrityksen toimintaan. Yritys toimii maatilalla ja valmistaa tilan omasta viljasta erikoisoluita. Oluen maustamiseen Janne on käyttänyt mm. kuusenkerkkää, suopursua, kuminaa ja ihan maatilan omaa vanhaa humalalajiketta.

Lehtori evp Pekka Lietepohja Ähtärin Tuomarniemeltä oli tehnyt erittäin mielenkiintoisia ja mieleenpainuvia kokeiluja luonnontuotteiden käytöstä valokuvien kehityksessä. Pekka oli käyttänyt mm. koivunlehtiä menestyksekkäästi yhdessä veden, soodakristallin ja c-vitamiinin kanssa ja saanut näistä emäksisen kehitteen, jonka avulla perinteinen valokuvien kehitys oli mahdollista. Myös mustikka oli kokeilussa todettu käyttökelpoiseksi. Pekka jatkaa yhä mielenkiintoisia kokeilujaan erilaisilla yhdistelmillä.

Lopuksi tutustuimme Tony Sivulan johdolla Kyrö Distilleryn toimintaan ja tuotantolaitokseen paikan päällä. Kyrö Distilleryn tarina, sen tuotanto ja liiketoiminnan nopea kasvu tekivät vaikutuksen seminaarivieraisiin. Myös tuotteiden saamat useat palkinnot kansainvälisesti herättivät kunnioitusta kuulijoissa.

Luonnontuotteista lisäarvoa

SUVI-hankkeen toinen seminaari järjestetään Isossakyrössä tiistaina 1.11.2022. Tilaisuudessa saa tietoa luonnontuotealalta käytännön esimerkkien kautta. Kyrönmaalaisista yrityksistä Kyrö Distillery, Fiini Naturally ja Puukkoosaari Pryyveri esittelevät toimintaansa. Lisäksi kuullaan mitä virolainen ternimaitoyritys Teadus ja Tegu tekee ja kuullaan männynkuoren mahdollisuuksista ja koivunlehtiuutteen käytöstä valokuvien kehityksessä.

Tilaisuuden järjestää Suvi – liiketoimintaa luonnontuotteista -hanke, joka on Leader YHYRES ry:n, Leader Kuudestaan ry:n, Seinäjoen ammattikorkeakoulun ja Metsäkeskuksen yhteinen kansainvälinen hanke.

Siinä välitetään tietoa luonnontuotealasta ja kehitetään luonnontuoteliiketoimintaa käytännön tasolla paitsi kotimaassa myös Suomen ja Viron välillä. Tavoitteena on lisätä luonnontuotteiden käyttöä elintarviketeollisuudessa sekä kuluttajien ruokatottumuksissa.

– Luonnontuotteiden myyjän markkinat Kyrönmaalla ovat lupaavat, koska kysyntää on niin juomateollisuudessa kuin kosmetiikassakin. Kyrö Distillery käyttää suuria määriä erilaisia luonnontuotteita, ja koska yritys pyrkii mahdollisuuksien rajoissa hankkimaan raaka-aineet läheltä, on markkinarako olemassa, Yhyres ry:n toiminnanjohtaja Matti Jaskari toteaa.

Maksuton ja kaikille avoin seminaari on tarkoitettu erityisesti niille, jotka ovat kiinnostuneita saamaan omiin tuotteisiinsa lisäarvoa luonnontuotteilla tai ovat kiinnostuneita luonnontuotteiden keräämisestä ja myymisestä.

Paikkoja on rajoitetuati ja ne täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Sitovat ilmoittautumiset 27.10.2022 mennessä:

Ilmoittautuminen

Ohjelma

Lisätietoja:
Juha Viirimäki
Suomen Metsäkeskus
puh. 050 314 0464


Syksy toi hyvän sienisadon Etelä-Pohjanmaalla!

Hyvän marjavuoden perään voidaan sienikesää 2022 pitää melko hyvänä myös Etelä-Pohjanmaalla. Ainakin keltavahveroita on saanut hyvin perinteisiltä paikoilta. Toki Ruokaviraston toteuttama virallinen kansallisen tason tutkimus antaa asiassa lopulliset tulokset alkuvuonna 2023. Lue lisää SeAMK:in tekemästä tutkimuksesta täältä.

Hyvää keskikesän Suvea!

Mustikkakesä 2022 näyttää lupaavalta. Lue aiheesta SeAMK:in tuore artikkeli, kirjoittajina MMT Risto Lauhanen ja FT Selina Päällysaho.

1.-2.11.2022 Luonnontuotteista liiketoimintaa -seminaari 2

Luonnontuotteista liiketoimintaa -seminaari 2 tullaan järjestämään 1.-2.11.2022 Isokyrössä Kyrö Distilleryn tiloissa. Tapahtuma on kaksipäiväinen, jolloin ensimmäisenä päivänä on luvassa asiantuntijaluentoja ja toisena päivänä tehdään yrityskierros paikallisiin luonnontuotteita hyödyntäviin yrityksiin.

Luonnontuotematka Maamess -messuille Tarttoon 2022

Suvi -hanke tekee luonnontuotematkan Viroon 19.-22.4.2022. Ilmoittautuminen päättyy 3.4.2022. Lisätiedot:

Juha Viirimäki
+358 50  314 0464, juha.viirimaki@metsakeskus.fi
Projektipäällikkö/ projektivastaava
SUVI – liiketoimintaa luonnontuotteista ja Makuja maakunnan metsistä –hankkeet

Risto Lauhanen
+358 40 830 4150, risto.lauhanen@seamk.fi
Projektivastaava
SUVI – liiketoimintaa luonnontuotteista ja Makuja maakunnan metsistä –hankkeet

SUVI-hankkeen Luonnontuotteista liiketoimintaa -seminaari kiinnosti Ähtärissä

Marraskuun alussa järjestetty Luonnontuotteista liiketoimintaa -seminaari keräsi molempina päivinä noin 40 henkilöä kuuntelemaan asiantuntijoita ja yrityscasejä. MMT Risto Lauhanen, SeAMK Ruoka ja Mti (AMK) Juha Viirimäki, Suomen metsäkeskus laativat yhteistyössä seminaarista hienon tiivistelmän. Voit tutustua siihen tästä linkistä!

Oikealla puolella neljä tunnelmakuvaa seminaarista alkaen ylhäältä: Ville-Petteri Salomäki, toimitusjohtaja ja yrittäjä, Mallaskuun Panimo Oy, Martta & Bertta tuotteiden ständikuva, keittiömestari & eräopas Markus Maulavirta ja Go-Rento Oy:n ständillä yrittäjät Hanna Haapaneva ja Jenni Ojaniemi.

3.-4.11. Luonnontuotteista liiketoimintaa – seminaari 1

”Miten luonnontuotteita hyödynnetään elintarvikkeiden ja alkoholien valmistuksessa sekä ravintoloissa?” Seminaarissa tähän aiheeseen meitä taustoittaa useampi luonnontuotealan asiantuntija ja lisäksi saamme kuulla vinkkejä luonnontuotteiden käytöstä, sekä mielenkiintoisia yritystarinoita alan yrittäjiltä. Valtakunnallinen tuulahdus seminaariin saadaan maa- ja metsätalousvaliokunnalta ja Suomen ulkopuolista tietoa luonnontuotteiden käytöstä saadaan Virosta. Lisäksi saamme nykyhetken kuulumiset Ähtärin kaupungin luontomatkailun kehittymisestä. Kaksipäiväisen tapahtuman mustikkana kakun päällä on keittiömestari & eräopas Markus Maulavirran luento ja ruoanvalmistushetki lähiluonnon raaka-aineista.

Ohjelma

Keskiviikko 3.11.

11.00  Lounas Hotelli Mesikämmen (omakustanteinen) ja tutustumista esittelyständeihin seminaaritiloissa

12.00  Tilaisuuden avaus & SUVI -hankkeen esittely, Paula Erkkilä, toiminnanjohtaja, Kuudestaan ry

12.15  Tervetuloa Ähtäriin! – katsaus alueen luontomatkailuun, Jarmo Pienimäki, kaupunginjohtaja, Ähtärin kaupunki ja Arja Väliaho, toimitusjohtaja, Ähtärin Eläinpuisto Oy

12.45  Maa- ja metsätalousvaliokunnan terveiset – metsien käyttö, metsästys ja riista, Mikko Savola, kansanedustaja

13.15  Metsäluonnontuotteet, Juha Viirimäki, projektipäällikkö, Metsäkeskus

13.45  Kuusenkerkkää, tervaa ja mitä muuta? – Käsityöläisoluiden suunnittelu & valmistus, Mallaskuun Panimo Oy

14.15  Viljakin tarvitsee mausteita! – Luonnontuotteiden käyttö & saatavuus alkoholin valmistuksessa, Miko Heinilä ja Matti Leppälehto Kyrö Distillery Company

14.45  Siirtyminen Pandatalolle kahville

15.15  Ruuanvalmistusta riistasta ja luentoa luonnontuotteiden käytöstä, Markus Maulavirta, keittiömestari & eräopas http://maulavirta.fi/

17.30  Ensimmäinen päivä päättyy, illallinen Hotelli Mesikämmen (vapaaehtoinen, omakustanteinen ja ennakkoon varattava)

Riistamenu:

  • Miedosti savustettua riimiporoa & suppilovahvero-pihlajanmarjahilloke
  • Kermainen palsternakkasosekeitto
  • Pitkään haudutettua hirveä & tatti-riistakastiketta, paahdettuja juureksia, raakapaistettua perunaa
  • Puolukkajäädyke & puolukkakastiketta ja suolakinuskia

     49€/hlö

Torstai 4.11.

8.00  Aamiainen osallistujille ilmainen. Verkostoitumista & ständeihin tutustumista.

9.00  Luonnontuotteiden hyödyntäminen ruuanvalmistuksessa, ravinto- ja hivenaineet, Väinö Poikalainen, emeritusprofessori, Teadus ja Tegu Öu

10.00  Montun pohjalta kaupan hyllylle! Vanha maatila herätetään uuteen eloon kehittämällä luonnontuotteista liikentoimintaa. Visa Törmälä, yrittäjä Saarijärveltä https://nordicforyou.fi

10.30  Mausta lautasesi metsällä, – elämyksiä, tarinoita ja persoonallisuutta ruokailuun, Jani Unkeri, yrittäjä, Ravintola Juurella ja Äärellä

11.30  Loppukeskustelu, Risto Lauhanen, erityisasiantuntija, tki, SeAMK

12.00  Lounas (omakustanteinen)

Tapahtumapaikalla on mahdollisuus tutustua lähialueen luonnontuotealan yrittäjien ja hankkeiden ständeihin. Ohjelmaan saattaa tulla vielä muutoksia ja tarkennuksia.

Seminaarin kohderyhmänä ovat pääosin matkailuyrittäjät ja ruokapalveluja tuottavat yritykset, mutta myös muut asiasta kiinnostuneet. Seminaari on ilmainen ja avoin kaikille (lounas ja mahdollinen yöpyminen ovat omakustanteisia). Järjestelyissä huomioidaan vallitsevat koronarajoitukset ja -ohjeet.

Tilaisuuteen on ennakkoilmoittautuminen ja tarjotaan mahdollisuutta ostaa edullinen majoituspaketti.

Tervetuloa seminaariin!

ILMOITTAUDU TÄSTÄ!

Suvi -hankkeen videot löytyvät Youtubesta

Suvi -hankkeen toimenpiteitä on jouduttu koronapandemian vuoksi muokkaamaan ja siirtämään myöhempään ajankohtaan. Keväällä 2020 SeAMK ja Metsäkeskus kuvasivat kaksi luonnontuotteisiin liittyvää videota. Huhtikuussa kuvattiin koivunmahlavideo Nature Paavola Oy:n keruualueella Soinin Vehussa ja tynnyritervanpolttoa Ylistarossa.

SUVI-hankkeen opintomatka MAAMESS -messuille Viroon siirtyy koronavirus-tilanteen vuoksi vuodelle 2022. Opintomatkasta ilmoitetaan tarkemmin lähempänä ajankohtaa. 

Maamessut ovat tunnustetuimmat maalaisteemaiset messut Baltiassa, jotka ovat tärkeät sekä virolaisille että ulkomaisille yrityksille. Maamessujen laatua korostaa sen kuuluminen Euroopan suurimpien maatalousnäyttelyiden järjestäjäliittoon EURASCOON ja yhteistyö naapurivaltioissa järjestettävien maatalous- ja maalaiselämämessujen kanssa. Yrittäjien ja vierailijoiden kiinnostus Maamessuihin on kasvanut jatkuvasti – vuonna 2019 Maamessuilla kävi kolmen päivän aikana 45 215 henkeä, messuilla oli edustettuina 500 yritystä yhteensä 12 valtiosta ja koko tapahtuma käsitti 70 000 m2 näyttelytilaa.

Matkan järjestelyissä mukana SUVI -liiketoimintaa luonnontuotteista hanke.

Kansainvälistä yhteistyötä luonnontuotealalla

Leader Kuudestaan, Leader Yhyres ja virolainen Põlvamaa Partnerluskogu aloittivat yhteistyön luonnontuotealan liiketoiminnan kehittämiseksi ja alan tiedonvaihdon lisäämiseksi viime vuoden lopulla. Käytännön toimia paikallisesti Leader-ryhmien alueilla tekevät Suomen metsäkeskus ja Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy.

Kansainvälistä yhteistyötä tehdään Leader-rahoituksella, päärahoittajina ovat Leader Kuudestaan ja Leader Yhyres. Toiminta jatkuu vuoden 2021 loppuun saakka.

Metsissä on paljon hyödyntämätöntä liiketoimintapotentiaalia

Elintarviketeollisuuden ja metsien välillä nähdään harvoin yhteyttä. Tästä huolimatta puusta sekä marjoista ja sienistä voidaan kuitenkin jalostaa ja eristää monenlaisia kemiallisia yhdisteitä, joita voidaan käyttää elintarviketeollisuuden raaka-aineina. Tunnetuimpina esimerkkeinä ovat mm. xylitol tai vaikkapa elintarvikkeisiin lisäaineenakin käytetty selluloosa.

Suomessa mahdollisuudet puun monipuoliseen jalostusketjuun ovat erinomaiset, sillä täällä on runsaat metsävarat sekä korkean tason metsäosaamista. Varsinkin biotalouden nousun myötä metsille etsitään uusia hyödyntämistapoja. Metsien perinteisen monikäytön rinnalle haetaan uusia kasvun lähteitä. Monet metsistä kerättävät luonnonmarjat ja hyötykasvit ovat tärkeä metsien monikäytön muoto. Koivunmahla ja kuusenkerkät ovat tulleet esille ei-jokamiehenoikeuksiin perustuvissa luonnontuotteissa, jotka eivät ole säiden armoilla.

Luonnontuoteliiketoiminnan kasvulle on havaittu olevan esteitä raaka-aineen saatavuudessa ja 1. asteen jalostuksessa elintarviketeollisuuden käyttötarpeisiin nähden. Tämän hankkeen avulla saadaan kartoitettua ja rajattua kehitystarpeet keruun organisoinnista 1. asteen jalostukseen aina lopputuotteisiin saakka. Tuotantoketjun kehittäminen yhdessä virolaisten kanssa avaa laajemman ja monipuolisemman näkemyksen logistiikan tehostamiseen ja jalosteiden määrään ja monimuotoisuuteen.

Tavoitteena on välittää tietoa luonnontuotealasta ja kehittää luonnontuoteliiketoimintaa. Luonnon keruutuotteiden hankintalogistiikkaa kehitetään käytännön tasolla ja sen myötä luonnontuotteiden käyttö saadaan lisääntymään sekä elintarvike- että luonnonkosmetiikan valmistuksessa sekä matkailupalveluissa.

Virossa luonnontuotteiden keruu ja jatkojalostaminen ovat pitkällä. Luonnontuotteiden hyödyntämistä tehdään Virossa jo hyvin monipuolisesti. Tekemällä yhteistyötä virolaisen yhteistyökumppanin kanssa, voidaan hyödyntää alan osaamista ja jakaa muita hankkeen tuloksia maiden välillä.

Toimenpiteet

  1. Paikallisesti kartoitetaan luonnontuotealan nykytila alueella suoraan paikallisten yritysten kanssa ja eri työpajoja apuna käyttäen. Erityisesti jalostavan teollisuuden tarpeet arvioidaan. Yrityksiltä kerätään tietoa eri luonnon keruutuotteiden vaihtoehdoista, tarvittavista määristä ja toimitusmuodoista sekä toiminnan tämän hetkisistä pullonkauloista.
  2. Kansainvälisesti yhteistyössä kehitetään hankinta- ja jakelulogistiikkaa kerääjiltä jatkojalostukseen yrityksille ja tukkureille, erityisesti koivunmahlaan ja kuusenkerkkiin keskittyen.
  3. Luonnontuotteille tullaan tekemään myös tuotekehitystä. Tuotekehityksen demonstrointiin hyödynnetään SeAMK Oy:n elintarvikelaboratoriota ja Virossa Moosteen rakenteilla olevaan tuotepilotointipajaa.
  4. Tietoa levitetään eri aihealueisiin liittyen. Tulevana syksynä järjestetään Kyrönmaalla seminaari mm. luonnontuotteiden hyödyntämisestä alkoholituotteiden valmistuksessa ja myöhemmin Ähtärissä luonnontuotteiden huomioimisesta matkailuvalttina ruokatuotteiden valmistuksessa. Myös mahlan keruun ja kuusenkerkkien korjuun demonstraatioita tullaan pitämään tulevan kevään aikana käyttämällä uusia teknologioita.

Toivotaan luonnontuotealasta kiinnostuneita mukaan

Seminaareihin ja työpajoihin ovat tervetulleita kaikki luonnontuotealasta kiinnostuneet, paikalliset kerääjät, yritykset, eri yhdistykset esim. luonnontuotealalta, sidosryhmät ja biotalouden asiantuntijat.

Tapahtumista tullaan tiedottamaan lehdissä, nettisivulla ja sosiaalisessa mediassa. Lisätietoja hankkeesta antaa Paula Erkkilä, toiminnanjohtaja, Leader Kuudestaan.

Yhdessä miettien ja kehittäen, sekä yhteistyössä toimien voidaan kehittää luonnontuotealan liiketoimintaa pienistä puroista isommiksi rahavirroiksi ja samalla luonnon tuottamat hyvät raaka-aineet saadaan hyötykäyttöön.