Hortahanska on luonnonyrttien poimintaa helpottava innovaatio, jota soinilainen yrittäjä Päivi Laitila on kehittänyt muun työnsä ohella jo muutaman vuoden ajan. Päähänpistosta alkunsa saanut ja kilpailun kautta lentoon lähtenyt idea on tänä päivänä siinä pisteessä, että ensimmäiset luonnonyrttien keruuta helpottavat hortahanskat ovat juuri tulleet myyntiin Laitilan Martta & Bertta -yrityksen verkkosivuille. Kuudestaan ry on myöntänyt yritykselle perustamistukea, jonka avulla innovaatiota on lähdetty viemään kohti valmista tuotetta.

 

Idea lähti päähänpistosta

Päivi Laitila on ollut kiinnostunut yrteistä jo pitkään. Lapsena yrtit ja kasvit olivat mukana leikeissä. Myöhemmin Laitila tutustui yrtteihin työskennellessään yrittäjänä muun muassa kasvo- ja jalkahoitojen parissa. Aluksi Laitila käytti yrttejä ulkoisesti muun muassa voiteissa ja myi luonnonkosmetiikka hoitolassaan, mutta myöhemmin hän tutustui myös yrttien sisäiseen käyttöön mausteena ja ruoanlaitossa. Esimerkiksi kuusenkerkkäsiirappia hän on valmistanut itse jo 20 vuoden ajan.

Idea yrttien keruuta helpottavasta hortahanskasta lähti päähänpistosta. Esimerkiksi kuusenkerkkien kerääminen siirappia varten oli jo pitkään tuntunut hitaalta ja työläältä. Laitila teippasi sankoja käsivarteen työn helpottamiseksi. Laitila oli työn ohella osallistunut monenlaisiin koulutuksiin, joiden aikana hän tapasi myös muista maista tulevia luonnontuotealan yrittäjiä ja sai inspiraatiota ideoiden toteuttamiseen. Alkuvuonna 2019 Laitila osallistui luonnontuotteiden keruumenetelmien ideakilpailuun, jossa vielä raakileversiona esitelty hortahanska sijoittui toiseksi. Luonnontuote- ja villiyrttiala on jatkuvassa kasvussa ja kaipaa kipeästi uusia innovaatioita yrttien keräämisen helpottamiseen ja tehostamiseen. Laitila päätti lähteä viemään ideaa toden teolla eteenpäin. Tässä kohtaa hän haki Kuudestaan ry:ltä Leader-rahoitusta, jonka turvin lähti kehittämään tuotetta ja brändiä eteenpäin.

 

Monta mutkaa matkassa

Vaikka Laitilalla onkin yrittäjätaustaa, täysin uuden tuotteen kehittäminen ja lanseeraaminen sisälsi monta mutkaa, joita hän ei osannut kuvitellakaan projektia aloittaessaan.

-Esimerkiksi kankaan ja muidenkin materiaalien valinnassa on kuljettu pitkä matka ja se on edelleen kesken. Kotimainen kangas on etsinnässä. Kankaan täytyy täyttää tarkat kriteerit, koska se on kosketuksissa elintarvikkeen kanssa. Osa lainsäädännöstä, jota tulee noudattaa, ei ole vielä edes virallisesti olemassa. Sen lisäksi, että kangas täyttää määräykset, sen tulisi olla riittävän kestävää, helposti ommeltavaa ja kaikin puolin toimivaa, Laitila kertoo prosessin haasteista.

Nuori vimpeliläinen yrittäjä, Jonna Patana ompelee tuotteet. Materiaalit on valittu läheltä ja ne ovat luonnonmukaisia sekä kestäviä. Matkan varrelle on mahtunut monta versiota tuotteesta.  Myös mallisuojauksen saaminen tuotteelle on ollut vaativa ja kallis prosessi, joka Laitilan mukaan olisi jäänyt tekemättä ilman Leader-tukea. Tällä hetkellä mallisuojaus EU-alueella on voimassa kahdelle eri Hortahanskan mallille. Myös markkinointi ja brändi-ilme ovat vaatineet paljon työtunteja, ne ovat Laitilan ja Kraatteri Consulting Sari Kujalan käsialaa.

 

Päivi Laitila on kerännyt luonnonyrttejä jo pitkään. Idea hortahanskaan lähti tarpeesta helpottaa poimintaa. Hortahanska kiinnitetään samaan käteen, jolla itse poiminta tapahtuu. Yrtit on kätevä tiputtaa alla olevaan pussiin.

 

Hortahanska mahdollistaa huolettoman hortoilun

Se, että keruuastiaa joutuu poimiessa etsimään, on monelle marjastajalle tuttu ongelma. Hortahanskan kanssa tätä huolta ei ole. Tuote kiinnitetään käteen tarranauhojen avulla ja se kulkee miellyttävästi matkassa mukana. Tuote kiinnitetään samaan käteen, jolla itse poiminta tapahtuu ja esimerkiksi kuusen kerkät on näppärä tiputtaa käden alla avoimena olevaan pussiin. Hortahanska soveltuu erityisen hyvin kuusenkerkkien, koivunehtien ja -silmujen sekä korkeiden keräilykasvien, kuten horsman ja puna-apilan poimintaan.

Hortahanska on juuri saatu myyntiin vasta-avatuille verkkosivuille www.hortahanska.fi. Myynnissä on itse tuote sekä lisäosana vaihtopusseja, jotka ovat käteviä maastossa, kun ensimmäinen keruupussi täyttyy. Martta & Bertta -tuoteperheeseen on jo suunnitteilla uusia jäseniä. Tuotteen kohderyhmää ovat niin kasvavan luonnontuotealan harrastajat kuin alan ammattilaiset ja yrityksetkin. Tuotetta on tarkoitus tehdä  tutuksi alan julkaisuissa sekä jatkossa messutapahtumissa.

 

Päivin vinkit aloittelevalle hortoilijalle

Tärkein vinkki aloittelevalle hortoilijalle Laitilan mukaan on, että tulee tietää, mitä kerää. Kasveilla voi olla yllättävänkin voimakkaita vaikutuksia ja paras keruuaika ja käsittelytapa vaihtelee lajin mukaan. Laitila kehottaa osallistumaan alan kursseille, joita järjestetään ympäri Suomea säännöllisin väliajoin. Hyviä kasveja hortoilun aloittamiseen ovat esimerkiksi kuusenkerkät sekä monipuolisesti hyödynnettävissä oleva nokkonen.