Suomenselän eläinharrastajat Ähtärin eläinkuplaa rakentamassa

Suomenselän eläinharrastajat ry perustettiin vuonna 2018 Ähtärin ja lähikuntien aktiivisten eläinharrastajien toimesta. Mukaan lähti sekä koira- että hevosharrastajia, joilta puuttui tarpeita vastaavat harjoittelutilat – toisin sanoen erityisesti talviajan käyttöön soveltuva halli. Vuoden 2020 tammikuussa Ähtäriin nousi 39 m x 75 m kokoinen ylipainehalli Mustikkavuorten ulkoilualueelle.

 

Monipuolisella kalustolla pyritään vastaamaan erilaisten harrastajien tarpeisiin

Vuonna 2020 Suomenselän eläinharrastajat ry sai Kuudestaan ry:ltä EU-osarahoitteista tukea toiminnan kehittämiseen, erityisesti kalustohankintoihin. Hankittiin esimerkiksi esteratsastuskalustoa, kouluratsastuksessa käytettäviä aitoja sekä harjoittelussa tarvittavia peilejä. Peilejä käytetään ratsastuksessa samaan tapaan kuin esimerkiksi tanssissa, eli ratsastaja pystyy niiden avulla tarkkailemaan omaa asentoaan sekä hevosen liikkumista ja saa siten välitöntä palautetta liikkeiden suorittamisesta.

Suomenselän eläinharrastajien halli kalustoineen tarjoaa mahdollisuuden harjoitteluun myös niille, jotka eivät ratsasta ratsastuskoulussa ratsastuskoulun hevosilla, vaan harrastavat omilla hevosilla itsenäisesti tai valitsemansa valmentajan kanssa.

Monipuolisen kaluston avulla tarjotaan alueen ratsastajille mahdollisuus harjoitella sellaisia tehtäviä ja esteitä, joita tulee vastaan alue- sekä kansallisen tason kilpailuissa. Hyvät puitteet ja kalusto mahdollistavat myös laadukkaiden valmennusten, rataharjoitusten ja kilpailujen järjestämisen.

Vuonna 2023 laitettiin vireille yleishyödyllinen investointitukihanke, jonka avulla saatiin uusittua hallin ulkopressu.Tämäkin hankinta toteutui Kuudestaan myöntämällä EU-osarahoitteisella tuella.  Koska halli ostettiin käytettynä, oli uuden pressun hankinta tarpeen käyttöiän pidentämiseksi. Talkoovoimin vaihdettu pressu on nyt asennettu ja palvelee eläinkuplan käyttäjiä useamman vuoden ajan!

 

Vireää toimintaa ja tilaa myös uusille ideoille

Valmistumisen jälkeen eläinkupla on ollut kovassa käytössä. Hevosharrastajat ovat edelleen aktiivisin käyttäjäryhmä. Lukuisat kurssit, valmennukset ja kilpailut tuovat vipinää hallille. Myös koiraharrastajien määrät ovat lisääntyneet. Suuri kenttä tarjoaa mahtavat puitteet esimerkiksi agilityn treenaamiseen sekä koiranäyttelyiden järjestämiseen. Isompien koiralaumojen juoksutus käy hallissa kätevästi, sillä mahdollisuutta päästä karkuun ei ole.

Suomenselän eläinharrastajat ry:n halliin ovat tervetulleita harrastamaan kaikki riippumatta siitä mihin ratsastus- tai koiraseuraan kukin kuuluu. Muutkin kuin eläinten kanssa harrastettavat lajit ovat erittäin tervetulleita Ähtärin eläinkuplan käyttäjiksi.

Erilaisia ideoita käyttötarkoituksen laajentamiseenkin on tullut ja kaikelle ollaan avoimia. Puhetta esimerkiksi tanssien järjestämisestä on ollut. Kuplahallin käyttömahdollisuudet ovat käytännössä rajattomat – vain ulkopressu on rajana!

 

Lisätietoa yhteisöjen kehittämishankkeista:

https://kuudestaan.net/yhteisoille/hanketuen-hakijalle

 

Kesätyöntekijämme Ella kävi haastattelemassa eläinkuplan kehittämisessä aktiivisesti mukana ollutta Crista Mäkelää.

https://www.youtube.com/watch?v=nVB3xD2u2Vg