Kätkänjoen kylätalon lämmitysmuotoa ollaan parhaillaan vaihtamassa maalämpöön. Se on osa toimenpiteiden sarjaa, jolla Kätkänjoen kylätaloa on systemaattisesti viety kohti parempaa energiatehokkuutta. Kuudestaan ry on vuosien saatossa myöntänyt rahoitusta useisiin kylätaloa ja sen ympäristöä kehittäneisiin hankkeisiin.
Kätkänjoen kylätalo on yli 90-vuotias entinen kyläkoulu, joka lakkautettiin vuonna 2002. Kyläseura osti rakennuksen kaupungilta kyläläisten yhteiseen käyttöön. Siitä on vuosien aikana muotoutunut kylän sydän, monipuolinen kokoontumis- ja tilaisuuksien pitopaikka, jossa esimerkiksi kesäisin järjestetään suosittua teatteritoimintaa.
– Esimerkiksi elokuun aikana kylätalolla järjestettiin kihlajaiset, hautajaiset ja ylioppilasjuhlat. Lisäksi kuntosali ja kokoustilat ovat kyläläisten vapaassa käytössä. Näytelmäpiiri kokoontuu myös säännöllisesti, Kätkänjoen kyläyhdistyksen varapuheenjohtaja Antti Takala kertoo kylätalon käytöstä.
Energiatehokas kylätalo
Vuosien aikana kylätaloa on muutettu asteittain ympäristöystävälliseen suuntaan Leader-rahoitusta hyödyntäen. Vuonna 2004 öljylämmityksen rinnalle tuli edullisempi ja ympäristöystävällisempi pelletti. Vuonna 2010 luokkatiloja yhdistettiin, ikkunoita tiivistettiin ja tiloihin hankittiin ilmalämpöpumppuja. Ulkorakennuksen katolle asennettiin aurinkopaneelit vuonna 2016.
-Aurinkopaneelien käytöstä kylätalolla on erinomaiset kokemukset. Kesällä kylätalo on lähes kokonaan omavarainen paneelien ansiosta, Takala kertoo.
Elokuun lopussa asennettiin maalämpöputkia kylätalon alapuoliseen rinteeseen.
Parhaillaan on käynnissä maalämpöön siirtyminen. Pelletti- ja öljylämmitykseen käytetty kattila olisi pitänyt kuluvana vuonna vaihtaa. Vaihdon sijaan päätettiin toteuttaa jo pitkään suunnitelmissa ollut siirtyminen maalämpöön. Lämmitysmuodon vaihdon myötä talon energiatehokkuus paranee entisestään ja lämmityskustannukset laskevat. Kokonaisuus aurinkopaneeleiden kanssa on erinomainen. Takala korostaa kökkätyön merkitystä maalämpöön siirtymisessä.
-Elokuun lopussa asennettiin maalämpöputket kylätalon alapuoliseen rinteeseen. Putkea upotettiin maahan 900 metriä. Tässä kyläläisten kökkätyöllä oli suuri merkitys. Onneksi kylällä oli omia traktoreita, että putket saatiin osittain hyvinkin kiviseen rinteeseen peiteltyä. Tällä hetkellä putkistoon on laitettu nesteet ja putkistoa testataan. Syyskuun aikana tehdään maalämpölaitteiston asennukset ja tavoitteena on, että syyskuun loppupuolella maalämpö on täydessä toiminnassa tulevaa talvea varten.
Kyläseura on hyödyntänyt Leader-rahoitusta monipuolisesti
Leader-rahoituksella on energiatehokkuuden kehittämisen ohella tehty paljon muutakin. Kylätalolle on hankittu kuntosalilaitteet, kunnostettu lähellä sijaitseva luontoreitti, rakennettu kota sekä remontoitu pihasauna.
-Kätkänjoen kyläseuralle Leader-rahoitus on ollut aivan elintärkeä. Ilman Leader-rahoitusta emme olisi saaneet kylätalolla tehtyä läheskään kaikkia toteuttamiamme uudistuksia.
Takala kertoo, että kyläläisillä on mielessä jo seuraava hankeidea.
-Haaveena on vielä entisestään parantaa aurinkoenergian käyttöönottoa lisäämällä paneeleita katolle. Se onkin meidän seuraava hanke.