Eco North -hankkeella kansainvälistymismahdollisuuksia alueemme nuorille

Eco North on kansainvälinen nuorten aktivointihanke, jonka Kuudestaan ry toteuttaa yhteistyössä virolaisen, puolalaisen ja kolmen latvialaisen Leader-ryhmän kanssa. Hanke tarjoaa nuorille monenlaisia kansainvälistymiseen, ekologisuuteen ja yrittäjyyteen liittyviä mahdollisuuksia. Kaksivuotisen hankkeen toimet on aloitettu lokakuun 2018 alusta.

Hankkeen aikana tullaan järjestämään nuorille useita kansainvälisiä leirejä, joissa hankkeen teemoja käsitellään. Leirejä järjestetään yhteistyössä Leader-kumppaneiden kanssa Suomessa, Puolassa ja Latviassa, lisäksi alueelle tullaan hakemaan useita Opetushallituksen nuorisovaihtoja.  Kansainvälisiä vapaaehtoisia tullaan saamaan alueelle Allianssin vapaaehtoisleirien muodossa.

Ympäristökasvatusta pakopelin muodossa 

Leirien ohella hankkeessa järjestetään nuorille monenlaista aktiviteettia ja tapahtumaa. Vuoden 2018 puolella lähtee liikkeelle kaikki alueen kunnat kiertävä ympäristöaiheinen pakopeli. Pakopelissä tuleva tutuksi keinot, joiden avulla jokainen voi toimia ekologisemmin arjessaan. Lapset ja nuoret tutustuvat esimerkiksi kierrättämiseen, veden säästämiseen ja ympäristöystävällisempiin tapoihin matkustaa. Vielä marraskuun aikana 4H-yrittäjyyttä ja Kuudestaan ry:n toimintaa tutuksi tekevää pakopeliä on mahdollista pelata Ähtärissä.

Nuorisovaihtoihin lähteviä nuoria etsitään parhaillaan

Syksyllä etsitään nuoria, jotka olisivat kiinnostuneita lähtemään hakemaan Opetushallituksen nuorisovaihtoa helmikuun haussa. Hankevetäjän avustuksella hakemus kirjoitetaan yhdessä nuorten kanssa ja etsitään potentiaalisia organisaatioita ulkomailta, joiden kanssa vaihtoja lähdetään toteuttamaan. Tämän lisäksi lähdetään nuorisoryhmien kanssa valmistelemaan Leader-kumppaneiden kanssa tehtäviä vaihtoja. Ensimmäinen kansainvälinen leiri toteutetaan kesäkuun alussa.

Kv-kerhoja lapsille

Yhteistyössä Töysän 4H:n kanssa 3-6 -luokkalaisille käynnistyy Kv-kerho marraskuussa. Kerhossa tutustutaan eri maihin, kieliin ja kulttuureihin. Jokaisella kerhokerralla valmistetaan kulloinkin käsiteltävänä olevan maan perinteistä ruokaa.

Kuudestaan ry:n nuorisojaosto

Kuudestaan ry:n hallitukselle on perustettu vuonna 2018 nuorisojaosto ja Eco North -hankkeen aikana jaoston toimintaa jatketaan ja vakiinnutetaan.  Jaoston toimikausi on yksi vuosi ja nuorisojaostossa toimiva voi olla iältään 13-25-vuotias. Nuorisojaosto arvioi nuorisorahalla rahoitettavia hankehakemuksia. Nuorten rahalla on hankittu muun muassa estepuomeja kaikkien käytössä olevalle ratsastuskentälle, hallivuoroja jääkiekkoa pelaaville tytöille ja frisbeegolfkiekkoja harrastusta aloittelevan nuorisoporukan käyttöön.

Hankehakemusten käsittelyn lisäksi nuorisojaosto toimii kaksisuuntaisena tiedonvälityskanavana alueen nuorten ja Kuudestaan ry:n välillä. Nuorisojaosto ideoi ja tuo esille nuorten toiveita. Lisäksi jaoston kokouksissa pohditaan yhdessä nuorisohankkeen vetäjän kanssa alueelle toteutettavia tapahtumia ja toimepiteitä.

MuoviSampo innostaa kierrättämään

Hankevetäjä Jenni Savolainen on mukana Soinin 4H-yhdistyksen joukkueessa Sitran järjestämässä Maapalloliiga -kilpailussa. Kilpailun ideana on kehittää ratkaisu, joka kannustaa ihmisiä ympäristöystävällisiin tekoihin arjessaan. Soinin 4H-yhdistyksen joukkueen idea kulkee nimellä MuoviSampo. Kokeilun aikana testataan, lisääkö taloudellinen kannustin, Plastic Coin -niminen paikallisvaluutta, ihmisten intoa muovin kierrättämiseen. MuoviSampo on muovin vastaanottopiste, jossa kampanjapäivinä kerätään muovia panttia vastaan ja kiitokseksi kierrättäjät saavat paikallisvaluuttaa. Kilpailu ja joukkueen ratkaisu on herättänyt laajaa mielenkiintoa niin alueellisesti kuin valtakunnallisestikin. MuoviSammon matkaa voi seurata sammon somekanavissa ja www-sivuilla.

Mikäli sinulla on kysyttävää tai ideoita, joita hankkeella voisi lähteä toteuttamaan,

ota yhteyttä!

Jenni Savolainen

jenni.savolainen(at)kuudestaan.net

puh. 040-0513744