Monipuolinen tuotevalikoima

Aittolampien perheyritys, Nature Paavola Oy valmistaa tuotteitaan soinilaisella Paavolan luomutilalla, jonka historia ulottuu 1500-luvulle saakka. Yritys valmistaa tuotteita koivunmahlasta, marjoista, hedelmistä ja kasveista. Tuotteissa on hyödynnetty monille elintarvikekäytössä vieraampia luonnonantimia, saatavilla on kausituotteina esimerkiksi kuusenkerkkäjuomaa, variksenmarjahilloa ja voikukkamarmeladia. Uusia tuotteita kehitellään jatkuvasti.

Päätuotteita ovat koivunmahlajuomat, joita on saatavilla eri makuisina. Lisäksi villiyrtit ja marjat kuuluvat tuotevalikoimaan, yrttejä esimerkiksi jauhetaan ja niistä tehdään sekoituksia.  Jauheissa luonnon antimien terveysvaikutukset ovat tiiviissä muodossa.

– Esimerkiksi kuivatut marjajauheet ovat ravintoarvoltaan parempia kuin pakastetut marjat ja siksi niitä kannattaa käyttää pakastemarjojen lisänä, Nature Paavola Oy:n toimitusjohtaja Tiina Aittolampi kertoo.

Nature Paavola Oy on perustettu vuonna 2018. Alkutaipaleella yritys kehitti Leader-tuen avulla mahlantuotantoaan rakentamalla varastotilan ja asentamalla ilmalämpöpumput. Alueelle rakennettiin myös porakaivo ja vaatimusten mukainen jätevesien käsittelyjärjestelmä. Leader-tuen osuus hankinnoista on 20 prosenttia.

-Leader-tuettujen hankintojen ja uudistuksien merkitys tulee vain kasvamaan tulevaisuudessa, mikäli tuontantomääriä tullaan nostamaan, Aittolampi kertoo.

Tuotteiden lisäksi Nature Paavola Oy tarjoaa erilaisia retkiä ryhmille tilan ympäristössä. Retkillä pääsee tutustumaan esimerkiksi yrtteihin ja niiden käyttötarkoituksiin. Aittolampi kertoo oheistoimintojen lisääntyvän tulevaisuudessa.

-Majoitustoiminta pyritään aloittamaan kahden vuoden sisällä. Myös retkipaketteja tulee lisää uuden Paavolan ympyräreitin myötä. Reitti tulee kulkemaan Arpaisten kautta ja soveltuu myös maastopyörillä kuljettavaksi.

Takana kiireinen kesä

Tilalla luonnonantimia hyödynnetään monipuolisesti, ja keruukausi yllättää pituudellaan. Tilan töitä hoidetaan muiden töiden ohella, kiirettä riittää varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn saakka.

-Keväälle sijoittuva mahlan keruukausi on lyhyt ja kerätty mahla säilyy vain vuorokauden, joten on toimittava nopeasti. Villiyrttejä puolestaan kerätään läpi kesän ja syksyn, keruukausi jatkuu lumien tuloon saakka. Parhaillaan on käynnissä mehujen puristus; puristamme, pastöroimme ja pakkaamme asiakkaiden omista hedelmistä ja marjoista mehua, Aittolampi kuvaa tilan vuoden kulkua.

Painotukset keruussa vaihtelevat sadon ja kysynnän mukaan. Tänä vuonna erityisesti horsmankukkia ja nokkosta on kerätty runsaasti. Lisäksi kuusenkerkkiä kerättiin paljon, niistä tilalla valmistetaan kuusenkerkkäjuomaa ja -jauhetta.

 Tiina Aittolammen työnkuva Nature Paavolan toimitusjohtajana on monipuolinen. 

Mukana Osta tilalta -päivässä

Nature Paavola on mukana osta tilalta -päivässä tulevana lauantaina, 12.9. Myyntipöydät löytyvät tilan pihamaalta. Omien tuotteiden lisäksi tarjolla on tuotteita lähialueelta, esimerkiksi lihaa, kasviksia ja leivonnaisia. Lisäksi tilan lähellä sijaitsevalla rannalla on tulistelupaikka, jonka äärellä voi nauttia loimulohesta ja luomutilan jauhelihasta valmistettuja annoksia sekä lettuja. Tarjolla on myös tilan omia jäätelöannoksia.

Tarjolla on myös ohjelmaa. Lapsille ja lapsenmielisille on luvassa keppihevoskisa pihapiiriin rakennetulla esteradalla. Lisäksi kisataan nännikumien heitolla maitotonkkaan. Kello 14 on tarjolla myös kierros, jossa pääsee tutustaan koivunmahlan tuotantoon.

Lisätietoja valtakunnallisesta Osta tilalta -päivästä luettavissa: https://ostatilalta.fi/