Kuudestaan ry:n hallitus on jakanut kuluvan ohjelmakauden (2014-2020) rahoituksen, jäljellä oleva rahoituskehys jaettiin hallituksen kokouksessa 17.6. Tulevaa ohjelmakautta edeltää siirtymäkausi, joka  tulee olemaan yhdestä kahteen vuotta.  Siirtymäkaudella jaettavaksi tulevista varoista ja hakukriteereistä tiedotamme, kun se on ajankohtaista. Mikäli aiot jättää tukihakemuksen Hyrrään, ole ensin yhteydessä Kuudestaan ry:n toimistoon, niin saat ajantasaista tietoa Leader-rahoituksen tilanteesta. 

Ohjelmakausi 2014-2020 on loppusuoralla. Tulevan ohjelmakauden eli vuosien 2021–2027 EU:n rahoituskehyksestä ei vielä ole saatu päätöstä. Brexit ja kuluvan kevään aikana koronakriisi ovat hidastaneet prosessia. Neuvotteluja käydään kuitenkin koko ajan.

Kun rahoituskehyksestä päästään sopuun, on vielä monta mutkaa matkassa ennen kuin uusi ohjelmakausi pääsee käynnistymään. Tällä hetkellä näyttää siltä, että tulossa olisi yhdestä kahteen siirtymävuotta.  Mikäli kahden vuoden siirtymäaika toteutuu, CAP:n eli maaseutupolitiikan toteuttaminen alkaisi vuoden 2023 alussa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita kahden vuoden odotteluaikaan hanketoimintaan, vaan suunnitelmien mukaan siirtymävuosien 2021-2022 aikana toteutettaisiin vanhan ohjelmakauden strategiaa, mutta käyttöön otettaisiin uuden kauden rahat.  Moni asia on vielä tässä vaiheessa avoimena ja siirtymäkauden lainsäädäntö on valmistelussa. Avoimista asioista saadaan näillä näkymin päätöksiä syksyn aikana ja niistä tiedotetaan heti, kun asiat varmistuvat.

Hankkeita voidaan siis rahoittaa myös ensi vuonna, mutta tarkennuksia reunaehdoista saamme syksyllä. Suunnitelmia oman yrityksen ja alueen kehittämiseksi voi tehdä myös lähivuosina. Nyt on aikaa tehdä pohjatyötä, sitouttaa yhteistyökumppaneita ja käydä läpi kehitysideoita.