Ison määrän innokkaita osallistuja sekä Soinissa että Ähtärissä keränneet digikahvilat ovat ilahduttaneet alueemme senioreita kuluneena talvena. Teknisten laitteiden ja sähköisten palvelujen muuttuminen osaksi arkipäivää vaatii yhä enemmän tietoa ja osaamista käyttäjiltä. Digikahviloiden tavoitteena on vähentää digitaalista eriarvoisuutta ikäryhmien välillä ja tuoda olemassa olevia yhteydenpitokanavia ja esimerkiksi viranomaissivustoja kaikkien käyttöön. Kokoontumiskerroilla on käytetty niin älypuhelinta, tablettia kuin kannettavaa tietokonettakin ja käyty laitteiden asetuksista alkaen tarpeellisia oppeja läpi.

Kylille -hanke on järjestänyt digikahvilat yhteistyössä Lakeudenportin ja Järvi-Pohjanmaan kansalaisopistojen kanssa. Oppituntien pääopettajana on toiminut kansalaisopiston tuntiopettaja Sinikka Korhonen ja mukana laitteiden käyttöön tutustuttamassa on ollut Kylille II -hankkeen vetäjä Jaana Sippola sekä vaihtuvat apuopettajat.

-Ajatuksena on ollut, että kukaan ei lähde kokoontumisesta ilman, että on saanut apua digitaalisiin ongelmiinsa. Apu lähes jokaiseen laitteiden käyttöä koskevaan pulmaan on löytynyt. Kaikenlaista sähköpostin perustamisesta internetyhteyden jakamisen opetteluun ja junalippujen ostoon verkosta käydään läpi, Jaana Sippola kertoo.

Digikahviloiden suosio osoittaa, että senioreilla on selkeä tarve laitteiden peruskäyttöä koskevalle koulutukselle. Tarpeet vaihtelevat, mutta erityisesti yhteydenpitoon ja viestintään liittyvä osaamisen kasvattaminen on ollut kysyttyä ja tuo iloa senioreiden arkeen. Lisäksi yhdessä opetellaan esimerkiksi viranomaissivustojen käyttöä, joka helpottaa merkittävästi asioiden hoitoa. Digitaalisuuden tarjoamien mahdollisuuksien ohella myös uhkia ja niiltä suojautumista käydään läpi.

Kirjallisen, perusteellisen materiaalin avulla pyritään siihen, että laitteen käyttö onnistuu vielä kotonakin. Kun alkuun pääsee, käyttö alkaa luonnistua omatoimisestikin.

Digikahvilat jatkuvat vielä kevään mittaan Soinissa ja Ähtärissä. Kuluvan vuoden aikana tilaisuuksia tullaan järjestämään myös Alavudella ja Kuortaneella.